Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται κρίση με την Ρωσία: Ο “Mr. Bitcoin” εκδίδεται σε Γαλλία και ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ’ αριθμόν 110/2020 απόφασή του και με το σκεπτικό ότι νομικά είναι στη ξεκάθαρη ευχέρεια του Υπουργού Δικαιοσύνης να επιλέξει τη χώρα που θα εκδοθεί κρατούμενος ο οποίος εκζητείται από πάνω από μία χώρα, απέρριψε το αίτημα του αποκαλούμενου και “Mr. Bitcoin” να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κων/νου Τσιάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την εν λόγω απόφαση οριζόταν ότι ο εκζητούμενος μπορεί να εκδοθεί πρώτα στη Γαλλία, μετά στις ΗΠΑ και τελευταία στη χώρα του τη Ρωσία, που και ο ίδιος ζητούσε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εκφράζει δε την άποψη πως αν επιλεγόταν πρώτα η Ρωσία ως χώρα έκδοσης, δεδομένου ότι ο Βίννικ είναι Ρώσος υπήκοος, δεν θα εκδίδονταν στη συνέχεια στις άλλες χώρες, οι οποίες θεωρούν πως έχουν ζημιωθεί από πράξεις του.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η απόφαση σίγουρα θα εξοργίσει την Ρωσία και αναμένουμε την απάντηση της Μόσχας.

 

Το ιστορικό της υπόθεσης Βίνικ

 

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.

 

Παραμένει υπό κράτηση για τουλάχιστον 29 μήνες - χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο Σύνταγμα (σ.σ. ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες).

Τον Νοέμβριο του 2018, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του, ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκησε 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του.

Μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού για την έκδοσή του στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε την εκ νέου έναρξη της απεργίας πείνας.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, μιλώντας στο Sputnik, έχει υποστηρίξει ότι η υπέρβαση του ορίου κράτησης είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει κάνει λόγο για «μη αποδεκτή απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ