Ντι Μάιο, EastMed
Κόσμος

Anadolu: "O Ιταλός ΥΠΕΞ πιστεύει ότι ο EastMed δεν αποτελεί βιώσιμη λύση"

Ανανέωση

Fake news τελικά από τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, καθώς μετά το δημοσίευμα η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα και το Anadolu προχώρησε στη διαγραφή της ανάρτησης.

Το έργο του αγωγού EastMed δεν αποτελεί ένα εφικτό σχέδιο από πλευράς κόστους και κατασκευής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επιβεβαιώνοντας πως η Ρώμη αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την κατασκευή του αγωγού.

"Είναι προφανές ότι το έργο του EastMed, που προτείνεται από την Ελλάδα, δεν θα είναι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμη επιλογή σε σύγκριση με άλλα έργα, όταν ληφθούν υπόψη το κόστος και η κατασκευαστική διαδικασία", δήλωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Ερωτηθείς γιατί η Ιταλία δεν συμμετείχε στην τελετή υπογραφής του αγωγού EastMed στις αρχές Ιανουαρίου παρά την πρόσκληση, ο Ντι Μάιο είπε ότι το έργο πρέπει να αποδείξει ότι είναι οικονομικά βιώσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πιστεύω ότι αυτή η υποδομή, η οποία μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προσελκύσει το απαραίτητο κεφάλαιο για την κατασκευή της και ότι μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη", ανέφερε.

Την 1η Ιανουαρίου, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του EastMed, αγωγού φυσικού αερίου μήκους 1.900 χιλιομέτρων που θα ξεκινήσει από το Ισραήλ και μέσω της νότιας Κύπρου, της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας θα καταλήξει στην Ιταλία.

Τα σχόλιά του προηγήθηκαν των κρίσιμων συνομιλιών για τη Λιβύη που θα διεξαχθούν στο Βερολίνο την Κυριακή, και ενώ η Ρώμη προσπαθεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο τον άξονα Μόσχας και Άγκυρας.

Η Γερμανία θα φιλοξενήσει μια μεγάλη ειρηνευτική διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία θα επιδιώξει την ισχυρότερη δέσμευση των αντιμαχόμενων πλευρών για εκεχειρία στη χώρα που έχει διχαστεί από τον πόλεμο και να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση.

Σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντι Μάιο είπε ότι αυτές οι δραστηριότητες δημιούργησαν νέες συνθήκες για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, ειδικά για την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είπε ότι πρέπει να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας για να καταστούν οι πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο παράγοντας ανάπτυξης και εξέλιξης για όλες τις χώρες της περιοχής, φυσικά εντάσσοντας και την Τουρκία στον ενεργειακό "καμβά", παρόλο που η Άγκυρα δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ