Κόσμος

Από ιρανικό πύραυλο TOR-M1 καταρρίφθηκε το ιρανικό Boeing 737; (βίντεο)


Το ουκρανικό Boeing 737 πιθανότατα καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο ρωσικής κατασκευής Tor-M1 πάνω από το Παράντ του Ιράν και κατέπεσε στο Khalaj Abad. Στο ουκρανικό αεροσκάφος επέβαιναν 177 άτομα που σκοτώθηκαν. Το αεροσκάφος κατέπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης με κατεύθυνση το Κίεβο.

Ιρανικά μέσα δημοσίευσαν εικόνες που προκαλούν υποψίες. Ένα ύποπτο αντικείμενο που βρέθηκε στα συντρίμμια φαίνεται να είναι τμήμα πυραύλου 9M331 του αντιαεροπορικού συστήματος TOR-M1. Πολλά ερασιτεχνικά βίντεο επίσης δείχνουν έκρηξη στον σκοτεινό ακόμα ουρανό. Στο μεταξύ οι Ιρανοί βρήκαν και τα δύο “μαύρα” κουτιά του αεροσκάφους αλλά λένε πως δεν θα επιτρέψουν σε ξένους, ούτε καν στην ουκρανική εταιρεία. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό από την πλευρά του άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους.

Παράλληλα ηβ αμερικανική εταιρία καταγραφής του ίχνους πτήσης αεροσκαφών AIREON, έχει συλλέξει στοιχεία για το ίχνος της πορείας του αεροσκάφους Boeing 737 NG της εταιρείας Ukraine International Airlines (UIA) που συνετρίβηστην Τεχεράνη. Η AIREON έχει θέσει τα στοιχεία αυτά στην διάθεση των αρμοδίων αρχών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της.

Το σύστημα ιχνηλάτησης της πορείας των αεροσκαφών που διαθέτει η εταιρία λειτουργεί επί τη βάσει των δεδομένων που της παρέχει ένα δίκτυο δορυφόρων με περισσότερες λεπτομέρειες από τα στοιχεία που παρέχουν σχετικές ηλεκτρονικές σελίδες όπως η σελίδα FlightRadar24. Το ενδιαφέρον των ειδικών εμπειρογνωμόνων που εξετάζουν τα αίτια που προκάλεσαν το αεροπορικό δυστύχημα εντοπίζεται στα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης.

Η AIREON διέθεσε την προηγούμενη χρονιά λεπτομερή στοιχεία, για την συντριβή του Boeing 737MAX των Αιθιοπικών Αερογραμμών που οδήγησαν στην καθήλωση των αεροσκαφών του τύπου στις ΗΠΑ και τον Καναδά, μετά τις ομοιότητες που διαπιστώθηκαν με την πτώση ενός αεροσκάφους του ίδιου τύπου στην Ινδονησία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ