Κόσμος

Στόλτενμπεργκ προς Τουρκία και Ρωσία: Υπό ΝΑΤΟϊκή προστασία οι Βαλτικές χώρες

Σε μια διττή προειδοποίηση τόσο προς την Μόσχα, όσο και προς την Άγκυρα, η οποία συνδέει την έγκριση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία με περισσότερη ΝΑΤΟϊκή στήριξη της επίθεσης που διεξάγει κατά των Κούρδων της Συρίας, προέβη ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξή του ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής.

«Με την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία: αν υπάρξει κάποια επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, όλη η Συμμαχία θα απαντήσει», επεσήμανε λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Reuters.

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει έναν κατάλογο με εχθρούς, αλλά θα απαντήσει εφόσον παραστεί ανάγκη, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές εφημερίδες, ανάμεσά τους η πολωνική RZeczpospolita, η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η ισπανική El Pais.

Παράλληλα, ο Γιενς Στόλτενμπεργκ, απευθυνόμενος στις «φωνές» που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωστρατού, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, επεσήμανε ότι δεν τάσσεται κατά μιας ισχυρότερης αμυντικής συμμαχίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όμως πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα η Ένωση να προσπαθήσει να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ διά του υπουργού Άμυνας, Μάρκ Έσπερ κάλεσαν εκ νέου την Τουρκία να στηρίξει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, όμως μέχρι στιγμής η Άγκυρα αρνείται ζητώντας τη στήριξη της Συμμαχίας στη μάχη της κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία. Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Συμμαχία και οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να εντάξουν το YPG στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ