Κόσμος

Τουρκία: Δεν εκβιάζουμε το NATO, έχουμε δικαίωμα βέτο

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, η Άγκυρα απαντά στις αναφορές περί εκβιασμού της Συμμαχίας, τονίζοντας πως διαθέτει πλήρη δικαιώματα βέτο και δεν υπάρχει κανένας εκβιασμός.

Τουρκική πηγή ασφαλείας σημείωσε σήμερα πως η Άγκυρα δεν εκβιάζει το ΝΑΤΟ με το να απορρίπτει το αμυντικό σχέδιό του για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, και διαθέτει πλήρη δικαιώματα βέτο εντός της συμμαχίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters είχε μεταδώσει πως η Τουρκία αρνείται να υποστηρίξει αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρι να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη στην επίθεσή της στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Άγκυρα δήλωσε πως το αδιέξοδο προκλήθηκε επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την υποστήριξή τους από ένα χωριστό αμυντικό σχέδιο για την Τουρκία. «Το ΝΑΤΟ είναι ένας θεσμός όπου η Τουρκία διαθέτει πλήρη δικαιώματα βέτο, πολιτικά και στρατιωτικά και υπάρχουν διαδικασίες εκεί» ανέφερε η πηγή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δεν εκβιάζει η Τουρκία, μια τέτοια δήλωση είναι απαράδεκτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ