Φαίνεται πως η μόδα της ανατίναξης των ATM δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η μέθοδος της τοποθέτησης εκρηκτικών υλών για την αφαίρεση των χρημάτων από τα αυτόματα μηχανήματα ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αναφορές, παρόμοια επίθεση σε ATM έλαβε χώρα εχτές και σε τράπεζα στην Ουκρανία. Όμως οι ληστές φαίνεται πως δεν υπολόγισαν σωστά την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν κι έτσι ανατίναξαν και το ταβάνι της τράπεζας Oschadbank στο Κίεβο, τα τζάμια έσπασαν και το ΑΤΜ διαλύθηκε, με αρκετά χαρτονομίσματα να εκτοξεύονται τριγύρω.
https://twitter.com/lentaruofficial/status/1200732522457567232
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ληστές έφυγαν προτού να αρπάξουν όλα τα λεφτά που μπορούσαν και διέφυγαν μ’ ένα παλιό Volkswagen Passat.
Τα υποκαταστήματα της Oschadbank έγιναν στόχοι ληστών και σε άλλες πόλεις κατά μήκος της Ουκρανίας. Το Σεπτέμβρη, ένα ATM ανατινάχθηκε στην πόλη Χάρκοβο, με τη λεία των ληστών πάλι να είναι περιορισμένη, αφού αφαίρεσαν περί τις 12.000 ευρώ.
Η σειρά τέτροιων ανεπιτυχών ληστειών σε ATM οδήγησε στην αναζήτηση πιο εκλεπτυσμένων μεθόδων, από τους διαρρήκτες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρσι υπήρχαν αναφορές ότι έμπειροι κλέφτες ATM πρόσφεραν μαθήματα για ενδιαφερόμενους στο αντικείμενο, σε αντάλλαγμα μεριδίου από τα κλοπιμαία.
https://youtu.be/dsZAtqXBeYI