Κόσμος

Κοκαλέρο ο διάδοχος του Μοράλες (βίντεο)

Ποιός είναι ο Ανδρόνικος Ροντρίγκεζ, διάδοχος του Έβο Μοράλες στη ηγεσία του Κινήματος για το Σοσιαλισμό, που κατηγορούν για «τρομοκρατία» οι πραξικοπηματίες. Οι κινήσεις των πραξικοπηματιών διαλύουν την εξωτερική πολιτική της Βολιβίας επί Μοράλες. Η χώρα και πάλι υποτελής στους Αμερικάνους.

Δραματικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Βολιβίας επιφέρει η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών, η οποία, μετά την εκπροσώπησή της χώρας στις ΗΠΑ, προχώρησε χτες και σε αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, τς οποίες ο Έβο είχε διακόψει λόγω της επιχείρησης κατά της Χαμάς στη Γάζα πριν 11 χρόνια. «Ο Μοράλες ήταν εχθρικός προς το Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ισραέλ Κατζ, χαιρετώντας την κίνηση των πραξικοπηματιών, «που προσφέρει στο διεθνές μας στάτους», αναφέρει η ιστοσελίδα thepressproject.gr.

της Λαμπρινή Θωμά

Ο Έβο Μοράλες είχε πολλές φορές χαρακτηρίσει ως «γενοκτονία» την πολιτική του Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων και το ίδιο το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη».

Λίγες μέρες πριν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών απέστειλε για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, πρέσβυ στις ΗΠΑ, και διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς της χώρας με την Κούβα και τη Βενεζουέλα και απέλυσε όλους τους πρέσβεις της χώρας εκτός αυτών στο Περού και το Βατικανό. Η πρώτη κίνηση της πραξικοπηματία προέδρου Ζανίν Ανιέζ, άλλωστε, ήταν να αναγνωρίσει τον Χουάν Γουαϊδο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στο δρόμο της διαδοχής

Eν τω μεταξύ, ο Ανδρόνικος Ροντρίγκεζ Λεντέζμα, ιθαγενής συνδικαλιστής κοκαλέρο και επί του παρόντος καταζητούμενος ως τρομοκράτης, θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο διάδοχος του Μοράλες στην ηγεσία του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (Movimiento Al Socialismo, MAS), και υποψήφιος του κόμματος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Ροντρίγκεζ ήδη προτείνεται σχεδόν ομόφωνα από τη βάση, και όπως είπε ο ίδιος, αναμένει τώρα και το επίσημο χρίσμα από τον Έβο, για να ξεκινήσει και από τη θέση του υποψηφίου τον αγώνα. Η αυτοκριτική του MAS και η ενότητα είναι οι δύο στόχοι που έχει θέσει ο Ροντρίγκεζ. «Ξέρω ότι το όνομά μου ακούγεται πολύ στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά τίποτε δεν είναι ακόμη τελικό», δηλώνει στους δημοσιογράφους, «όλα εξαρτώνται από την έγκριση του Προέδρου Έβο Μοράλες, που είναι ο ηγέτης του ΜAS, στο οποίο ανήκω, και πρόεδρός μας».

Ο 30χρονος Ανδρόνικος Ροντρίγκεζ, είναι αντιπρόεδρος της ένωσης των Έξι Ομοσπονδιών των κοκαλέρος [καλλιεργητών κόκας] της Κοτσαμπάμπα, του ίδιου συνδικαλιστικού οργάνου από το οποίο αναδείχθηκε πολιτικά και ο Έβο Μοράλες, και στο οποίο συνεχίζει να είναι πρόεδρος. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Μαγιόρ δε Σαιν Σιμόν της Κοτσαμπάμπα, παραμένοντας αγρότης κοκαλέρο κι επεκτείνοντας τις καλλιέργειες της οικογένειάς του στον ανανά, το ρύζι και την ιχθυοκαλλιέργεια. Γνωρίζεται με το Μοράλες από όταν ήταν δέκα ετών. Σε όλη την τελευταία προεκλογική εκστρατεία, ήταν δίπλα στον Έβο, εντός και εκτός συνόρων. Με την εκβιαστική παραίτηση του Έβο, κάλεσε δημοσίως σε αντίσταση το λαό και ζήτησε από τον Έβο να μην αποχωρήσει και να ολοκληρώσει την προηγούμενη θητεία του, που έληγε κανονικά το Γενάρη του 2020.

Ο Ανδρόνικος είναι μεταξύ των δέκα ηγετικών στελεχών του MAS κατά των οποίων οι πραξικοπηματίες έχουν καταθέσει μηνύσεις για τρομοκρατία και ένοπλη εξέγερση κατά της ασφάλειας και ακεραιότητας του κράτους, μεταξύ άλλων. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και είναι γιός συντρόφου κοκαλέρο του Μοράλες, από τα συνδικαλιστικά του χρόνια.

 

https://youtu.be/-SHcsikDrY4

Tον περασμένο Μάρτιο ο Έβο Μοράλες είχε κατονομάσει τέσσερις νέους ηγέτες του κινήματος, στους οποίους έβλεπε το μέλλον του MAS, και ο ένας εξ αυτών ήταν ο, τότε 29 ετών, Ροντρίγκεζ. «Θέλω να πω σε όσους είναι παρόντες στα κινήματα ότι υπάρχουν νέοι ηγέτες που αναδύονται σε ολόκληρη τη Βολιβία σε όλα τα τμήματα, και γι’ αυτό η διαδικασία [προς το σοσιαλισμό] θα συνεχιστεί», είχε πει χαρακτηριστικά. Από τους τέσσερις, επέλεξε το Ροντρίγκεζ να είναι μαζί του σε όλη την προεκλογική εκστρατεία και ήδη τότε είχαν εμφανιστεί δημοσιεύματα και αφιερώματα σε τοπικές τηλεοράσεις, που τον έφεραν ως τον εκλεκτό του Έβο για τη διαδοχή και «τον άνθρωπο που ο Μοράλες εμπιστεύεται πιο πολύ από όλους».

Ο Ανδρόνικος Ροντρίγκεζ μέσα από τις συνεντεύξεις του

«Από το δημοτικό ακόμη, όταν ο στρατός κυνηγούσε τους γονείς μας, συνελάμβανε τους γονείς μας, ως κοκαλέρος, μάθαμε ότι έπρεπε να αφήσουμε την τάξη για τον αγώνα. Ήμουν παιδί όταν πρωτοείδα τους γκρίνγκος, με τα σκούρα γυαλιά, να μιλούν αγγλικά, ενορχηστρώνοντας τις επιθέσεις εναντίον μας. Ο πατέρας μου ήταν ηγέτης του κινήματος των κοκαλέρος, με έπαιρνε μαζί στις συνελεύσεις, κι εκεί κατάλαβα γιατί έρχονται εδώ οι γκρίνγκος».

«Είδα τον πατέρα μου, που δεν είχε βγάλει το δημοτικό, να αγωνίζεται και να οργανώνει και να οδηγεί, αλλά υπήρχε έλλειψη γνώσης, και σε κείνον και σε άλλους ηγέτες, του τεχνικού, του ακαδημαϊκού μέρους. Γι αυτό αποφάσισα να σπουδάσω πολιτικές επιστήμες».

«Έχουμε πάρει το σωστό δρόμο αλλά ακόμη δεν φτάσαμε στο στόχο μας. Πολλοί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ηγέτες του κινήματος δημιουργούν ζητήματα και προβλήματα [στην ανάληψη θέσεων από τη νέα γενιά] αλλά ευτυχώς ο πρόεδρος δεν ανήκει σε αυτούς. Ξέρει ότι χρειαζόμαστε νέα ηγεσία και νέο οργανωτικό μοντέλο, που θα έχει ραχοκοκκαλιά του τα κοινωνικά και συνδικαλιστικά κινήματα».

«Δεν είμαι πρόθυμος να αναλάβω εξουσία, μεγάλες θέσεις. Δεν είναι κάτι που με απασχολεί. Είμαι εδώ, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στον ακτιβισμό και με ενδιαφέρει η γνώμη των κοκαλέρος και του προέδρου Έβο για τη δουλειά μου. Μου λένε ότι τα πάω καλά.».

«Οι μάχες, ο διχασμός, οι μικρότητες και οι φιλοδοξίες για την εξουσία ξεκίνησαν αμέσως».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ