Κόσμος

Βουλευτικές εκλογές Ισπανίας: Προβάδισμα για τους Σοσιαλιστές - Δεν κερδίζουν αυτοδυναμία

Για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια οι Ισπανοί επιστρέφουν στις κάλπες και όπως δείχνει εταιρεία δημοσκοπήσεων, οι Σοσιαλιστές έχουν το προβάδισμα, χωρίς να εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία.

Προβάδισμα για τους Σοσιαλιστές δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας GAD3 στην Ισπανία μετά το κλείσιμο της κάλπης στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα.

Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Συντηρητικοί ενώ τρίτο μεγαλύτερο κόμμα αναδεικνύεται το δεξιό VOX.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι Σοσιαλιστές δεν εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία.

Οι Ισπανοί επέστρεψαν σήμερα στις κάλπες, για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, σε τεταμένο κλίμα εξαιτίας της κρίσης στην Καταλωνία και της ανόδου της άκρας δεξιάς που διατείνεται ότι θα την επιλύσει με αποφασιστικό τρόπο.

Έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, στις οποίες επικράτησε μεν, αλλά χωρίς να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από 37 εκατ. εκατ. ψηφοφόρους να του δώσουν σαφή εντολή για να τερματιστεί η πολιτική αστάθεια που βιώνει η Ισπανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα το πετύχει αυτό και ότι, ακόμα κι αν κερδίσει πάλι, θα πρέπει να αρκεστεί σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και να διαπραγματεύεται τη στήριξη του Κοινοβουλίου κατά περίπτωση για την υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού ή την ψήφιση νόμων.

Η Ισπανία προσπαθεί να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση από το 2015, όταν ισχυροποιήθηκαν νέα κόμματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση ύστερα από δεκαετίες κατά τις οποίες η διακυβέρνηση της χώρας εναλλασσόταν μεταξύ των Σοσιαλιστών και του Λαϊκού Κόμματος (PP).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ