Κόσμος

Βρετανία: Κατηγορίες από τους συντηρητικούς προς τους Εργατικούς - "Θα χρεοκοπήσουν τη χώρα"

Οι Βρετανοί φαίνεται να εμπιστεύονται την οικονομία της χώρας τους περισσότερο τους Συντηρητικούς από τους Εργατικούς σύμφωνα με όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Εντείνεται η προεκλογική αντιπαράθεση στη Βρετανία ενόψει των εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου με τους Τόρις να κατηγορούν τους Εργατικούς ότι οι επενδύσεις και κρατικοποιήσεις που υπόσχονται οδηγούν σε χρεοκοπία.
Ένα μήνα πριν τις βρετανικές εκλογές οι Συντηρητικοί προηγούνται των Εργατικών με διαφορά στη πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση των ινστιτούτων YouGov, Deltapoll και Opinium, για λογαριασμό των εφημερίδων Sunday Times, Mail on Sunday και Observer. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι Τόρις φαίνεται ότι διατηρούν την εκλογική τους δύναμη στο 39% με 41%, ενώ οι Εργατικοί βρίσκονται στο 26% με 29% και οι Φιλελεύθεροι 15% - 17%.
Την ίδια ώρα, έκθεση, η οποία δεν προέρχεται από κρατικούς λειτουργούς αρμόδιους για την επεξεργασία οικονομικών προγραμμάτων αλλά από το Υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζει πως λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες των Εργατικών, το κόστος δημοσίων επενδύσεων και κρατικοποιήσεων που υπόσχονται ανέρχεται σε 1,2 τρις στερλίνες.
Σύμφωνα με την συντακτική ομάδα της έκθεσης, το υπέρογκο αυτό ποσό θα επιβαρύνει το κάθε νοικοκυριό με χρέος 43.000 λιρών σε μια πενταετία και θα οδηγήσει σε χρεοκοπία την Βρετανία.
Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για το Εργατικό Κόμμα και την ηγετική του ομάδα η αχίλλειος πτέρνα της οποίας είναι η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.
Όλες οι έως τώρα δημοσκοπήσεις, δείχνουν πως το εκλογικό σώμα εμπιστεύεται, στην οικονομία, περισσότερο τους Συντηρητικούς από τους Εργατικούς.

Αντεπίθεση από τους Εργατικούς

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών John McDonel, κατηγορεί τους Συντηρητικούς για παραποίηση στοιχείων και παραπληροφόρηση. Ο ίδιος, ωστόσο, είχε προσφάτως δηλώσει, δημοσίως, πως το χρέος που πηγαίνει σε δημόσιες επενδύσεις δεν θα προσμετράται στο συνολικό χρέος της χώρας.
Μια δήλωση, που, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώνει τις κατηγορίες των Συντηρητικών, οι οποίοι βρήκαν μια απρόσμενη ευκαιρία να αλλάξουν, έστω και προσωρινά την προεκλογική ατζέντα, μεταθέτοντας το κέντρο βάρους στην Οικονομία, έναν τομέα που, θεωρούν, ότι έχουν το πλεονέκτημα.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πως όλες οι υποσχέσεις περί δημοσίων επενδύσεων των Εργατικών είναι προφορικές, αφού δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει το προεκλογικό τους μανιφέστο. Απ' αυτό θα αποδειχθεί αν, εννοούν όσα λένε ή είναι απλώς έπεα πτερόεντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ