Κόσμος

Συγκλονίζει ο πατέρας Τζούλιαν Ασάνζ: "Ο γιος μου μπορεί να πεθάνει στη φυλακή..."

Συγκλονίζουν τα λόγια του πατέρα του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι γνωρίζει πως ο γιος του «μπορεί να πεθάνει στη φυλακή» εξαιτίας της πολυετούς δίωξης που έχει υποστεί.

Ο Τζον Σίπτον, πατέρας του ιδρυτή της πλατφόρμας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είναι σήμερα φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι είχε επισκεφτεί τον γιο του και είχε «αντιμετωπίσει την πικρή αλήθεια» ότι μπορεί να πεθάνει στη φυλακή.

«Ο Τζούλιαν μπορεί να πεθάνει στη φυλακή κατά την 9ετή δίωξη για την αποκάλυψη της αλήθειας των εγκλημάτων πολέμου... Αυτή δεν είναι η πικρή απογοήτευση ενός πατέρα, είναι απλά γεγονός», δήλωσε ο Σίπτον σε δημοσιογράφους στη Γενεύη την Παρασκευή, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Πρόσθεσε ότι επισκέφθηκε τον Ασάνζ στη φυλακή πριν από δύο ημέρες. Μετά από τη συνάντηση με τον γιο του στη φυλακή τον Αύγουστο, ο Σίπτον είχε δηλώσει ότι ο Ασάνζ είχε χάσει βάρος, υπέφερε από άγχος και είχε υποβληθεί «σε κάθε είδους ταλαιπωρία».

Διάφοροι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι η υγεία του Ασάνζ είχε επιδεινωθεί στη φυλακή.

Τον Μάιο, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ, καταδίκασε τη «σκόπιμη και συντονισμένη κακοποίηση» που επιβλήθηκε για χρόνια στην Ασάνζ από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας. Ο εμπειρογνώμονας είπε ότι ο Ασάνζ είχε συστηματικά διωχθεί και ότι η υγεία του επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσής του σε άγχος και ψυχολογικό τραύμα.

Τον Σεπτέμβριο, ο δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks απομονώθηκε στη φυλακή και αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, ο από εξέδωσε άλλη έκθεση, λέγοντας ότι το Λονδίνο δεν κατάφερε να διασφαλίσει ότι η κράτηση του Ασάνζ θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Ο ειδικός σημείωσε ότι η υγεία του Ασάνζ συνέχισε να επιδεινώνεται και υπογράμμισε ότι η ζωή του είναι σε κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks WikiLeaks συνελήφθη στις 11 Απριλίου στο Λονδίνο, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων όπου κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ