Κόσμος

Οικονομικό "χαστούκι" στην Τουρκία: Oι Βρυξέλλες δίνουν "πράσινο φως" για επιβολή κυρώσεων - Εντός του έτους τα πρώτα μέτρα

Η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ κλιμακώνεται και οι Τούρκοι δεν κάνουν πίσω. Οι συνεχείς συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με τρίτες συμμαχικές χώρες φαίνεται πως τρομάζουν και εξοργίζουν την Άγκυρα, ωστόσο δεν είναι αρκετές για να βάλουν τέλος στην προκλητικότητα. Ενώ οι Βρυξέλλες ως τώρα έχουν παραμείνει αμέτοχες σε πρακτικό επίπεδο, φαίνεται πως ετοιμάζουν μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις θα είναι καθαρά οικονομικές φύσεως. Η πράξη μας έχει δείξει πως οποιαδήποτε "ποινή" επιβάλλεται στην Άγκυρα αποτελεί "χάδι" και πράξη τυπικότητας, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική η νέα σειρά κυρώσεων που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι.

Κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες απ' τις Βρυξέλλες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, δεν θα δημοσιοποιήσει ωστόσο κάποιον κατάλογο στόχων των κυρώσεων, ή σχετικό χρονοδιάγραμμα. Θεωρείται πάντως βέβαιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τα πρώτα μέτρα θα επιβληθούν ήδη εντός του έτους, καθώς δεν διαφαίνεται η πιθανότητα άμεσης υπαναχώρησης της 'Αγκυρας.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιδρώντας στις τουρκικές γεωτρήσεις τις οποίες θεωρεί παράνομες, περιέκοψε κονδύλια που διατίθενται στην Τουρκία, ενώ πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για τον εναέριο χώρο και αποφάσισε να μην συνεχίσει τις συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο για την οικονομία και το εμπόριο. Σε επόμενο στάδιο, είναι δυνατό μεμονωμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προτείνουν κυρώσεις, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να εγκριθούν σε κεντρικό επίπεδο.

«Διπλωμάτες θεωρούν δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Κύπρου, κράτους-μέλους της Ε.Ε., θα υποβάλει γρήγορα σχετικές προτάσεις» αναφέρει το περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ