Κόσμος

ΗΠΑ: Δικαίωμα άμυνας κατά δυνάμεων που «απειλούν» τα κοιτάσματα πετρελαίου στη Συρία

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δηλώνει πως οι Αμερικανοί διοικητές που βρίσκονται κοντά στα κοιτάσματα πετρελαίου στη βόρεια Συρία, έχουν δικαίωμα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια σε άλλες δυνάμεις. Η Ρωσία, έχει ήδη καταδικάσει τις πράξεις των ΗΠΑ ως «παράνομες».

Νωρίτερα, δημοσίευμα του AP ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αφήσει μέχρι και 800 στρατιώτες για να φρουρήσει κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ στη Συρία, παρότι η Ρωσία καταδίκασε τις πράξεις των ΗΠΑ ως «παράνομες».

Οι Αμερικανοί διοικητές οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα κοιτάσματα πετρελαίου στη βόρεια Συρία έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια σε άλλες δυνάμεις, αν απειληθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν την Πέμπτη.

Νωρίτερα, δημοσίευμα του AP ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αφήσει μέχρι και 800 στρατιώτες για να φρουρήσει κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ στη Συρία, παρότι η Ρωσία καταδίκασε τις πράξεις των ΗΠΑ ως «παράνομες».

Ο κυβερνητικός στρατός ανακαταλαμβάνει κοιτάσματα πετρελαίου στη Συρία
Την Τετάρτη, το πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει τις δυνάμεις του κοντά στην πόλη Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Μουλά Αμπάς, διεκδικώντας το κοίτασμα πετρελαίου Ρουμαϊλάν το οποίο έχασε η Δαμασκός πριν από αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Η Δαμασκός ελέγχει ένα μικρό μέρος των κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας, με την πλειονότητά τους να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κουρδικής πολιτοφυλακής και των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι ΗΠΑ επιμένουν «να κρατήσουν» το συριακό πετρέλαιο
Αν και οι δυνάμεις των ΗΠΑ αναμενόταν να αποσυρθούν από τη Συρία, πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ και αναφορές μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, υποδεικνύουν ότι αρκετές εκατοντάδες στρατεύματα θα παραμείνουν για να «υπερασπιστούν» το πετρέλαιο της Συρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε εξάλλου τη διάθεσή του να «κρατήσει» το συριακό πετρέλαιο, ενώ ο κ. Έσπερ δικαιολόγησε την παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία επικαλούμενος την ανάγκη να προστατευτούν τα κοιτάσματα πετρελαίου για να μην πέσουν στα χέρια των εναπομεινάντων μαχητών του ISIS.

Η Δαμασκός καταγγέλλει ως παράνομη την αμερικανική παρουσία στη χώρα παράνομη, ενώ Μόσχα, η οποία έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Συρία κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού, έχει καταδικάσει τα σχέδια των ΗΠΑ για τον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ