Κόσμος

Υπό τον έλεγχο του Άσαντ η βάση των ΗΠΑ στη Μανμπίτζ - Αμερικανοί στρατιώτες έχουν εγκλωβιστεί!


Μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη Συρία. Ο στρατός του Άσαντ πριν λίγο πήρε υπό τον έλεγχό του την βάση 93 στη Ράκκα σύμφωνα με το Al masdar. 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με βίντεο, ο Συριακός στρατός ελέγχει και την βάση των ΗΠΑ στην Μανμπίτζ, όπου εγκαταλείφθηκε από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Στο μεταξύ, μετά την απόφαση των Αμερικανών να γυρίσουν την πλάτη στους Κούρδους ανακοινώνοντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα στρατεύματα έχουν παγιδευτεί σε ορισμένους δρόμους λόγω της προέλασης των Τούρκων μισθοφόρων. Για την αποχώρησή τους από ορισμένα σημεία, πιθανότατα να χρειαστεί αεροδιακομιδή, όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

Ο Ερντογάν ονειρεύεται το Κομπάνι ως «ζώνη ασφαλείας»

Ως «ασφαλή ζώνη» ονειρεύεται το Κομπάνι, την πόλη-σύμβουλο του κουρδικού λαού στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαιώνοντας την Ουάσινγκτον ότι δεν πρόκειται να επιτεθεί στην περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς δήλωσε την Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, την ώρα που τουρκικά αεροπλάνα ίπτανται στον ουρανό της βόρειας Συρίας και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι σφοδρές συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους μαχητές ανατολικά του Ευφράτη, Κούρδοι πολίτες εκφράζουν φόβους ότι στα σχέδια του Ερντογάν είναι η εθνοκάθαρση στο Κομπάνι.

«Ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου" σκέφτεται το Κομπάνι ως μία ασφαλή ζώνη 32 χιλιομέτρων την ώρα που οι Κούρδοι αναγκάστηκαν να συνάψουν
"συμφωνία με τον διάβολο" ζητώντας από τον πρώην εχθρό τους, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασάντ, να τους προστατεύσει από τις τουρκικές επιχειρήσεις», γράφει η απεσταλμένη δημοσιογράφος της εφημερίδας «Daily Mail» που βρίσκεται στο μέτωπο του πολέμου.

Για τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) ο Τραμπ, πρόδωσε τους Κούρδους και αυτοί με τη σειρά τους για να προστατευτούν, ζήτησαν βοήθεια από τον πρώην εχθρό τους.

Για την Λαρίσα Μπράουν, απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» στα τουρκοσυριακά σύνορα, οι Κούρδοι πολίτες στην περιοχή εκφράζουν φόβους ότι θα χυθεί κι άλλο αίμα καθώς το Κομπάνι αποτελεί στρατηγικής σημασίας στόχος.

«Δεν είναι τυχαίο που το Κομπάνι ήταν η πρώτη πόλη που κατέλαβε το Ισλαμικό κράτος. Έχουμε χάσει τόσους πολλούς ανθρώπους και τώρα η Τουρκία το βάζει στο μάτι και κανείς δεν κάνει τίποτα. Ο κουρδικός λαός έχει αγωνιστεί για να προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ κι έχουμε προδοθεί. Όλοι προσπαθούν να βρουν μια ασφαλή περιοχή. Αν συνεχιστούν οι τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Τουρκία, θα γίνει γενοκτονία του λαού στο Κομπάνι» υποστηρίζουν Κούρδοι πολίτες.

Από την πλευρά του, ο κάτοικος στο Κομπάνι, Σαίντ Μουσταφά Χαμπού, δήλωσε: «Όλος ο κόσμος είναι εναντίον μας. Όλος ο κόσμος βλέπει τι συμβαίνει και ο δυτικός συνασπισμός έχει λόγο γι' αυτό».

https://twitter.com/0000rizgar/status/1184022657488080896?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/JuhaymanH/status/1184029272526196736?ref_src=twsrc%5Etfw

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ