Κόσμος

Συρία: Προειδοποιεί ο ρωσικός στρατός πως τζιχαντιστές μπορεί να δραπετεύσουν από φυλακές

Όπως προειδοποιεί ο ρωσικός στρατός, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε μαχητές του ISIS να δραπετεύσουν από φυλακές όπου κρατούνται στην Συρία.

Οι ισλαμιστές τρομοκράτες που κρατούνται σε επτά φυλακές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ενδέχεται να δραπετεύσουν από τις εγκαταστάσεις κράτησης τους, διαρκούσης της επίθεσης της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία, προκαλώντας μια απότομη κλιμάκωση της κατάστασης σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για την Συμφιλίωση στην Συρία κ. Αλεξέι Μπακίν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ρώσου αξιωματούχου, οι SDF φυλάσσουν επτά φυλακές όπου κρατούνται στελέχη του ISIS και τουλάχιστον οκτώ στρατόπεδα που στεγάζουν προσωρινώς εκτοπισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των τρομοκρατών.

«Η πιθανή διαφυγή τρομοκρατών από την κράτηση τους μπορεί να προκαλέσει απότομη επιδείνωση της κατάστασης σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη στη συριακή κρίση πρέπει να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Μπακίν.
Ο αξιωματούχος εκτιμά επίσης ότι οι ζωές τουλάχιστον 120.000 ανθρώπων, οι οποίοι διαμένουν σε οκτώ στρατόπεδα ελεγχόμενα από τις SDF για προσωρινώς εκτοπισμένα άτομα στην Βόρεια Συρία κινδυνεύουν από την τουρκική επίθεση.

Η Άγκυρα ξεκίνησε την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» εναντίον κουρδικών οργανώσεων στη βορειοανατολική Συρία την Τετάρτη μετά από την ξαφνική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν προσφέρει προστασία στους Κούρδους στην αυτοανακηρυχθείσα Κουρδική Αυτόνομη Περιφέρεια στη βορειοανατολική Συρία μετά από κοινές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ