Κόσμος

Συρία: Ξαναγεννιέται ο εφιάλτης των Τζιχαντιστών – Περνούν στους Τούρκους τα κουρδικά κρατητήρια του ISIS

Οι Κούρδοι της Συρίας ήταν εκείνοι που κρατούσαν υπό έλεγχο τον ISIS, στην περιοχή...

Την τελευταία πενταετία, οι Κούρδοι της Συρίας [αλλά και του Ιράκ σε λιγότερο βαθμό] εξελίχθηκαν στον πιο τρομερό αντίπαλο των τζιχαντιστών του ISIS στην περιοχή. Έχοντας την στήριξη και την υλικοτεχνική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών όχι μόνο πολέμησαν επιτυχώς του φανατικούς ισλαμιστές του Χαλιφάτου, αλλά έχουν και πολύ μεγάλο μερίδιο στον μεγάλο περιορισμό του ISIS, με τις φυλακές στα Κουρδικά εδάφη να γεμίζουν ασφυκτικά με δέσμιους τζιχαντιστές.

Η εισβολή της Τουρκίας σε αυτά ακριβώς τα εδάφη, πέραν της διεθνούς κατακραυγής που έχει προκαλέσει, δημιουργεί και μεγάλους φόβους για το ενδεχόμενο να ζωντανέψει εκ νέου το τζιχαντιστικό τέρας. Κουρδικές φυλακές όπου κρατούνται οι μαχητές του ISIS είτε βομβαρδίζονται [με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να αποδράσουν οι κρατούμενοι] είτε πέφτουν η μια μετά την άλλη στα χέρια των Τούρκων. Μια εξέλιξη εφιαλτική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι κατά το παρελθόν, ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν κατηγορηθεί ότι έβαζαν πλάτες στους τζιχαντιστές κατά τα πρώτα στάδια του συριακού εμφυλίου, όταν η Άγκυρα είχε ως στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Μάλιστα υπήρξαν καταγγελίες για λαθρεμπόριο πετρελαίου από τον ISIS με αποδέκτη την Τουρκία, καθώς επίσης ότι η Άγκυρα εξόπλιζε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Τα πλάνα από την κάμερα του BBC μέσα από τις φυλακές στο Συριακό Κουρδιστάν, είναι χαρακτηριστικά: Χιλιάδες τζιχαντιστές στιβαγμένοι, και σε ένα στρατόπεδο πιο δίπλα, μαζεμένες κατά εκατοντάδες σύζυγοι των μαχητών, ντυμένοι στα μαύρα. Μάλιστα, οι τζιχαντιστές παριστάνουν τους μεταμελημένους, μόνο και μόνο για να περάσουν στην Ευρώπη και να σπείρουν εκ νέου τον τρόμο, όπως προειδοποιεί και πρώην τζιχαντιστής: «Όταν θα βρουν την ευκαιρία, θα επανεμφανιστούν και θα τα κάνουν χειρότερα».

Οι τούρκοι δεν φαίνεται να έχουν πάρει στα σοβαρά τους φόβους της Δύσης. Φτάνουν σε σημείο να αστειευτούν με αυτούς τους φόβους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα είπε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε γελώντας: «Ο κόσμος φοβάται τον ISIS. Ο ISIS πρέπει να συμμαχήσει με την Τουρκία…»

Όμως, οι Κούρδοι δεν έχουν διάθεση γι’ αστεία. Γνωρίζοντας καλά τι εστί τουρκική επιθετικότητα, προειδοποιούν πως οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές ενδεχομένως να γίνουν και μοχλός πίεσης στα χέρια του Ερντογάν προς την Ευρώπη, μετά τους πρόσφυγες. Επί της ουσίας, ο «σουλτάνος» θα μπορεί να εκβιάζει την ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη απειλή κατά των τζιχαντιστών – οι ιδιαιτέρως ικανοί κούρδοι μαχητές δηλαδή- θα έχει εκλείψει, αυξάνοντας τις πιθανότητες να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της η τζιχαντιστική οργάνωση.

 

«Το ISIS θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και θα ξαναγεννηθεί. Αυτός θα είναι μεγάλος κίνδυνος για τη Δύση και τον πλανήτη. (…) Εμείς ουσιαστικά κρατάμε χιλιάδες τρομοκράτες στις φυλακές μας, η Τουρκία θα έχει χιλιάδες τρομοκράτες στα χέρια της και καθημερινά θα απειλεί τη Δύση και την Ευρώπη ότι θα στείλει αυτούς τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, αξιωματικός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιλώντας στον Alpha, προ ημερών.

Τα λόγια του αξιωματικού των SDF δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν: Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραίμ Καλίν, υπονόησε σαφώς ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιηθούν οι τζιχαντιστές ως μέσο πίεσης, καθώς σε συνέντευξή του στο BBC ανέφερε: «Η ρίζα του προβλήματος (...) είναι πως οι χώρες καταγωγής τους δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω [σ.σ. τους τζιχαντιστές]. Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, το Βέλγιο δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω, όμως πρόκειται για υπηκόους τους. Οφείλουν να τους πάρουν πίσω, να τους δικάσουν και να αφήσουν τη δικαιοσύνη να ακολουθήσει τον δρόμο της».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε ρίξει το μπαλάκι στην Άγκυρα για τους φυλακισμένους τζιχαντιστές, λέγοντας πως θα πρέπει να αναλάβει την τύχη τους η Τουρκική κυβέρνηση. «Οι μάχες μεταξύ διάφορων ομάδων πραγματοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια [στη Μέση Ανατολή]. Οι ΗΠΑ ποτέ δεν έπρεπε να βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. Μόλις απομακρύναμε 50 στρατιώτες. Η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τους φυλακισμένους μαχητές του ISIS που η Ευρώπη να αναλάβει. Αυτοί οι ηλίθιοι, ατελείωτοι πόλεμοι για εμάς τελειώνουν», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος κατά την προσφιλή του συνήθεια στο Twitter.

Οι φόβοι που εκφράζονται μοιάζουν πέρα για πέρα αληθινοί. Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως πέντε τζιχαντιστές απέδρασαν από κουρδική φυλακή, έπειτα από βομβαρδισμούς της Τουρκίας.

Περίπου 12.000 μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, Σύροι, Ιρακινοί όπως επίσης και 2.500-3.000 ξένοι, που προέρχονται από 54 χώρες, παραμένουν υπό κράτηση στις φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο τους, τον Άμπντελ Καρίμ Όμαρ.

 

https://youtu.be/z_3qJTGae8A

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ