Κόσμος

Ισραήλ: Μετά την εγκατάλειψη των Κούρδων από τον Τράμπ δεν μπορεί να βασιστεί σε κανέναν

Όπως αναφέρει η "Jerusalem Post", το Ισραήλ ανησυχεί για την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία και φαίνεται να γνωρίζει πως πλέον δεν μπορεί να στηριχθεί σε κανέναν.

Η απόφαση του Τράμπ πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των επιθέσεων που υποστηρίχθηκαν από τον Ιράν τον περασμένο μήνα σχετικά με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και την έλλειψη αμερικανικής απάντησης.

Μην αφήνετε να σας ξεγελάσει η έλλειψη οποιασδήποτε επίσημης αντίδρασης του Ισραήλ στην δραματική ανατροπή της πολιτικής του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ και η απόφαση να απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία: η Ιερουσαλήμ ανησυχεί βαθιά για αυτό το βήμα.

Όχι γιατί θα επηρεάσει ξαφνικά την ικανότητα του Ισραήλ να αναλάβει δράση στη Συρία όταν επιθυμεί να σταματήσει τις προσπάθειες του Ιράν να εδραιωθεί εκεί – αν και θα μπορούσε να το κάνει οριακά πιο δύσκολο – αλλά επειδή οδηγεί στην ιδέα ότι το Ισραήλ μπορεί πραγματικά να στηριχθεί μόνο στον εαυτό του. Η απόφαση του Τράμπ – μια αναστροφή της αναστροφής της ανακοίνωσης για την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία το περασμένο έτος – δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένη απόφαση. Πρέπει επίσης να εξεταστεί στο πλαίσιο των επιθέσεων που υποστηρίχθηκαν από τον Ιράν τον προηγούμενο μήνα σχετικά με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και την έλλειψη αμερικανικής απάντησης.Και τα δύο αυτά περιστατικά δείχνουν ότι η σημερινή (αμερικανική) διοίκηση είναι λίγο διαφορετική από την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα στην απροθυμία της να αντιμετωπίσει όπου είναι απαραίτητο τις αρνητικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή – και αυτό είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία για το Ισραήλ.

Αυτό που καθοδηγεί τους στρατηγικούς σχεδιαστές της χώρας είναι ότι ενώ οι ΗΠΑ υπό μια πολύ φιλική διοίκηση θα υποστηρίξουν το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ θα παράσχουν βοήθεια σε όπλα και ενώ θα δώσουν ηθική υποστήριξη και υπεράσπιση στη διεθνή πίεση – όταν πρόκειται για τη χρήση βίας, το Ισραήλ πρέπει να είναι πρόθυμο και έτοιμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του από μόνο του.Κατά ειρωνικό τρόπο, η εγκατάλειψη των Κούρδων από τον Trump έρχεται μόλις ένα μήνα αφού ανέφερε τη δυνατότητα υπογραφής κάποιου είδους αμοιβαίου αμυντικού συμφώνου με το Ισραήλ.

Ενώ πολλοί από τους στρατηγικούς στοχαστές της χώρας δεν το πήραν σοβαρά, συζητώντας αν πράγματι ένα τέτοιο σύμφωνο θα είχε αξία, οι ενέργειες του Trump – εγκαταλείποντας τους Κούρδους στα «καλοσυνάτα έθιμα» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,όπως το έθεσε ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Eran Lerman – θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη .

Το σύμφωνο ασφαλείας είναι λόγια, η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων είναι ενέργειες. Σε αυτή την περιοχή, οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση το πώς δρουν διάφοροι βασικοί παράγοντες, όχι απο αυτό που λένε.Για παράδειγμα, εδώ και πολύ καιρό υπήρξε μια σπουδαία σχολή σκέψης που υποστήριζε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αναλάβει δράση εναντίον της πυρηνικής απειλής του Ιράν, διότι – όταν θα έφθανε η στιγμή- η Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να υπολογίζει στις ΗΠΑ για να κάνουν τη δουλειά.Οι ενέργειες των ΗΠΑ στην περιοχή από τις δύο τελευταίες διοικήσεις – τόσο δημοκρατικές όσο και ρεπουμπλικανικές – έχουν δείξει ότι αυτή η κοσμοθεωρία δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Δεν έχουν υπάρξει αμερικανικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια για την υποστήριξη αυτής της θεωρίας.

Αυτή η σχολή σκέψης βασίστηκε στην μακρόχρονη ιδέα ότι στη Μέση Ανατολή υπήρχαν πράγματα που οι Αμερικανοί απλά θα έπρεπε να φροντίσουν.Αυτό μπορεί να ήταν αλήθεια κάποτε, αλλά όχι τώρα. Η Σαουδική και η κουρδική εμπειρία φωνάζουν: «Ίσως ναι, ίσως όχι, αλλά το Ισραήλ δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτό».Ο Lerman, τώρα αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Στρατηγική και την Ασφάλεια (JISS) της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι κανείς “με το σωστό μυαλό στην περιοχή” σήμερα δεν θα βασιζόταν στους Αμερικανούς και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τους διάφορους παράγοντες στην αναμονή των ιρανικών όπλων.

Ο κ. Lerman, που ονομάζει το βήμα του Trump ως «ηθική ντροπή», δήλωσε ότι μια πιθανή συνέπεια της κίνησης θα μπορούσε να είναι η ώθηση των Κούρδων – στη μάχη τους με τους Τούρκους – στο πλευρό του καθεστώτος Assad και των Ιρανών υποστηρικτών του.Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για το Ισραήλ, δήλωσε, γιατί θα απομακρύνει το τελευταίο εμπόδιο για τους Ιρανούς στη βόρεια Συρία που εμποδίζει τη γέφυρα από το Ιράν μέσω του Ιράκ και της Συρίας στον Λίβανο και των λιμένων της Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: anixneuseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ