Κόσμος

Καίγονται τουρκικά τανκ στη Β. Συρία! - Kαταδρομική επιχείρηση μαχητών του YPG σε πόλη της Τουρκίας


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη Β. Συρία, με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί άφωνη τις σφαγές Τούρκων κατά αμάχων.

Οι Κούρδοι δίνουν το νυν υπέρ πάντων των αγών κατά των ΤΕΔ, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τουρκικό τανκ χτυπήθηκε δυτικά της επαρχίας Dêrike στην al-Malikiya, ενώ άλλες αναφορές κάνουν για χτύπημα σε ολόκληρο κομβόι, πάντως το σίγουρο είναι πως και οι Τούρκοι έχουν απώλειες.

Την ίδια στιγμή, μαχητές του YPG μπάκαν στην τουρκική πόλη Şenyurt στην Τουρκία, όπου μαίνονται και εκεί συγκρούσεις.

Στην περιοχή Qamişlo, το SDF σφυροκοπά τους Τούρκους, οι οποίοι δείχνουν να έχουν εγκλωβιστεί.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, αργά το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε η χερσαία επίθεση της Τουρκίας στη Συρία.

TEΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΙΡΑΝΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

Μπορεί δύο «φίλοι» φαινομενικά όπως οι Τούρκοι και οι Ιρανοί τόσα χρόνια να γίνουν ξαφνικά «εχθροί»,  με κύρια αφορμή την επικείμενη εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην Συρία;

Όλα μπορούν να γίνουν στην κυριολεξία μιας και οι καλές σχέσεις και το οικονομικό αλισβερίσι Τεχεράνης και Άγκυρας τόσα χρόνια ήταν επωφελές και για τις δύο πλευρές, αλλά υπήρχαν υπόγεια πολλά προβλήματα τα οποία ήρθαν απότομα στην επιφάνεια λόγω του τουρκικού σχεδίου "εθνικός όρκος" που εφαρμόζουν οι Τούρκοι σε Συρία και Ιράκ, ενώ το ίδιο επιδιώκουν στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Τώρα,  με την εισβολή των Τούρκων στα» χωράφια» των Ιρανών στην Συρία, η Τεχεράνη έχει οργιστεί παρά πολύ, διότι ο Ερντογάν κινείται άκρως αλλαζονικά αντίθετα ως προς τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.  

Ο κύριος  λόγος είναι ότι τώρα μετά από τόσα χρόνια ,την στιγμή που αποχωρούν από το συριακό έδαφος οι Αμερικανοί, οι Τούρκοι βρίσκοντας αφορμή τους Κούρδους  παίρνουν την θέση τους, χωρίς να υπολογίζουν την Τεχεράνη και τις σχέσεις της με τους Σύρους του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Έτσι ταχύτατα, η μετακίνηση χιλιάδων Ιρανών στρατιωτών μέσα στα μεσάνυχτα προς στα σύνορα με την Τουρκία, μετατράπηκε σε  αιφνιδιαστική στρατιωτική διακλαδική άσκηση με όλα τα μέσα, η οποία «έφερε»  πάνοπλες ιρανικές μονάδες ταχείας επεμβάσεως απέναντι από τις τουρκικές φάλαγγες αρμάτων.

Δεν ομιλούμε για πολεμική ρήξη Ιρανών και Τούρκων προς το παρόν, αλλά για την σαφή πρόθεση του Ιράν να παρέμβει στρατιωτικά στην Συρία, μιας και έχει μεγάλο μερίδιο στην χώρα αυτή με την υπογραφή του  Άσαντ, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία δεν νομιμοποιείται για οτιδήποτε.

Ιρανικά drone πετούν ήδη στην περιοχή Ανατολικά του Ευφράτη και οι Ιρανοί οργισμένοι δηλώνουν μέσω του  ΥΠΕΞ τους, ο οποίος  τηλεφώνησε στον Τούρκο Τσαβούσογλου, ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν πρέπει να εισέλθουν στο συριακό έδαφος με τίποτα.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA ανέφερε για μετακίνηση επίλεκτων μονάδων ταχείας επέμβασης,  ελικοπτέρων και αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων με την Τουρκία.

Οι ασκήσεις  ξεκίνησαν στα βορειοδυτικά του Ιράν σήμερα το πρωί, παρουσία του Ιρανού Α/ΓΕΣ στρατηγού Σεϊντ Αμπντολράχιμ Μουσαβί.

Ο στρατηγός Mousavi επιβλέποντας τις αιφνιδιαστικές στρατιωτικές ασκήσεις στο Βορειοδυτικό Ιράν, δήλωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις ενημερώθηκαν χθες τα μεσάνυχτα για την αποστολή τους και έφθασαν αμέσως στη ζώνη ασκήσεων.

Ο ίδιος μας μίλησε για επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες που ευρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα, προσθέτοντας ότι τα πολεμικά παιχνίδια είναι μια προειδοποίηση στους εχθρούς οι οποίοι δεν υπολογίζουν λανθασμένα την εξουσία του Ιράν και την ετοιμότητα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων για αντίσταση.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε επίπεδο απειλών που έχει σχεδιάσει ο εχθρός και θα το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο στρατηγός Μουσαβί προκαλώντας τεράστια ερωτηματικά .

Οι Ιρανοί έχουν στα δικά τους σχέδια για  την δημιουργία ενός διαδρόμου μέσω Ιράκ και Λιβάνου στην Μεσόγειο θάλασσα, θέλοντας να αποκτήσουν την ισχύ που είχαν παλιά  ως «αυτοκρατορία». Στην προκειμένη περίπτωση όμως τα ιρανικά «αυτοκρατορικά» σχέδια βρίσκουν εμπόδιο στα τουρκικά νέο-οθωμανικά σχέδια, αρχής γενομένης από την Συρία και το Ιράκ.

Οι Ιρανοί είναι σιίτες και οι Τούρκοι σουνίτες και αυτό λέει πολλά για την συνέχεια, ειδικά σε ότι αφορά την Συρία του προέδρου Άσαντ, τον οποίο πολεμά με λύσσα ο Ερντογάν και στηρίζει με σθένος ο Ιρανός πρόεδρος Ρουχανί.  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ