Κόσμος

Το Παρίσι καλεί την Άγκυρα να «αποφύγει κάθε πρωτοβουλία» που θα έβλαπτε τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

«Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει κάθε πρωτοβουλία που θα αντίκειται στα συμφέροντα του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), στον οποίο ανήκει», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Το Ντάες… παραμένει σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλειά μας. Στη Συρία, η οργάνωση διαθέτει ακόμη πόρους και σημαντικές δυνατότητες δράσης», υπογράμμισε η Ανιές φον ντερ Μιλ, σε ένα δελτίο Τύπου.

«Κάθε μονομερής ενέργεια θα μπορούσε να έχει σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες και δεν θα επέτρεπε να υπάρξουν οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφαλή και εθελούσια επιστροφή των προσφύγων στις περιοχές προέλευσής τους» συνέχισε η εκπρόσωπος Τύπου.

«Θα έβλαπτε τη σταθερότητα στην περιοχή και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε απευθείας στο πεδίο, μέσω μιας στρατιωτικής, ανθρωπιστικής δράσης για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων προκειμένου να μαχόμαστε συνεχώς εναντίον της τρομοκρατίας και να συμβάλουμε στην επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή, με σεβασμό στα δικαιώματα των ντόπιων πληθυσμών», σημείωσε.

Η «ασφαλής κράτηση» των Ευρωπαίων τζιχαντιστών στη «βορειοανατολική Συρία» είναι κάτι το «απολύτως απαραίτητο για την ασφάλεια», συμπλήρωσε η αξιωματούχος, την ώρα που ο Λευκός Οίκος αφήνει να εννοηθεί ότι οι τζιχαντιστές θα τεθούν υπό «τουρκική ευθύνη».

Σύμφωνα με το γαλλικό ΥΠΕΞ, οι τζιχαντιστές που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία θα πρέπει να δικαστούν εκεί, όπου διέπραξαν τα εγκλήματά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ