Κόσμος

Απειλές Τουρκίας κατά Κύπρου: «Θα αλλάξουν οι ισορροπίες» - O Eλληνισμός προ μεγάλων αποφάσεων

Νέες απειλές έχουμε από την Τουρκία κατά της Κύπρου. Ο Ελληνισμός πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απαντήσει δυναμικά κατά της Τουρκίας. Μόνο με την δύναμη των όπλων θα καταλάβουν οι Τούρκοι, ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας.

Για αλλαγή ισορροπιών στην Κύπρο έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σαμπάχ».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι δεν είναι σωστή τακτική η συνέχιση των μονομερών δραστηριοτήτων, αν δεν υπάρχει συμφωνία πρώτα για την κατανομή των πηγών ενέργειας και προειδοποίησε ότι «τους λέγαμε ότι θα στείλουμε ερευνητικά πλοία κι αυτοί έλεγαν "ας έρθουν, θα κάνουν τη βόλτα τους και θα φύγουν". Όταν, όμως, πήγαν τα γεωτρύπανα, οι ισορροπίες άλλαξαν. Και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο σε λίγο διάστημα».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», καθώς είναι θέμα «εθνικής κυριαρχίας» που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΝΤΑΡΑ

Τις τουρκικές προκλήσεις της Τουρκίας με την "εισβολή" στην Κυπριακή ΑΟΖ από το γεωτρύπανο Yavuz στο οικόπεδο «7», σχολίασε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς. Ο κ. Πενταράς μιλώντας στον Alpha, και στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ανέφερε ότι η κίνηση των Τούρκων, ήταν αναμενόμενη, αφού γνωρίζουν πως η Κύπρος δεν έχει ισχύ σε θάλασσα και αέρα για να αναχαιτίσει τις οποιεσδήποτε κινήσεις της. Μ

"Η Τουρκία ανακοινώνει γρήγορα τις κινήσεις που θα προβεί, βλέπει τις αντιδράσεις και στη συνέχεια τις υλοποιεί στην πράξη, και τις υλοποιεί στην πράξη εκεί που είναι βέβαιη 100% ότι δεν θα έχει αντιδράσεις."

Η Τουρκία μπορεί να μην ανακοίνωσε πως θα πάει στο συγκεκριμένο τεμάχιο όμως είχε ανακοινωθεί από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας ότι η Τουρκία θα προβεί και σε άλλα σημεία τα οποία διεκδικεί, όπως συμπλήρωσε. Όπως εξήγησε, «η Τουρκία από το 2008 έχει χαράξει κατά παράνομο τρόπο δική της υφαλοκρηπίδα πάιρνοντας παράνομα μέρη των τεμαχίων 4,5,6,7 και 1». Όπως προέβλεψε, η Τουρκία θα τρυπήσει σε σημείο που θεωρεί ότι είναι δικό της οικόπεδο.

"Θα γίνει αυτό που είχε πει ο Τσαβούσογλου ότι θα γίνει, ότι θα χαιρετιόμαστε από τις πλατφόρμες. Δεν νομίζω όμως να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο, ανάμεσα στις πλατφόρμες"

"Η Τουρκία θα τρυπήσει σε σημείο στο οικόπεδο 7 το οποίο θεωρεί δικό της, δεν θα προχωρήσει νοτιότερα σε σημείο που θεωρεί πως είναι η ΑΟΖ της Αιγύπτου"

Κληθείς να σχολιάσει τις κατά καιρούς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι απειλούν έμμεσα ή άμεσα την Κύπρο με ένα νέο 1974, ο κ. Πενταράς, ανέφερε ότι «η Τουρκία στο έδαφος, πέτυχε τους στόχους της το 1974. Δεν έχει άλλους στόχους, πέρα από την Αμμόχωστο, η οποία είναι περιφραγμένη πόλη».

Σε ότι αφορά τις απειλές του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όπως εξήγησε είναι για τη θάλασσα και τον αέρα. «Ξέρει η Τουρκία ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις και γι’ αυτό κάνει όσα κάνει. Γιατί δεν κάνει το ίδιο και στο Καστελόριζο; Επειδή ξέρει ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει. Δεν κάνει κινήσεις αν δεν είναι σίγουρη η Τουρκία».

Κάλεσε παράλληλα την Κυβέρνηση, να προβεί σε πιο έντονη αντίδραση, για την εισβολή του Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού η διαφορά σε αυτή την περίπτωση από τη γεώτρηση του Fatih, έγκειται στο γεγονός πως το οικόπεδο «7», είναι κατοχυρωμένο της υφαλοκρηπίδας της ΚΔ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Χάρτη ο οποίος καταδεικνύει το ακριβές σημείο του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ δίνει στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με διακεκομμένη γραμμή με μοβ χρώμα επισημαίνονται τα χωρικά ύδατα / αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αιγιαλίτιδα ζώνη ή χωρικά ύδατα ή χωρική θάλασσα, είναι η θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή των ηπειρωτικών και νησιώτικων χώρων, στην οποία το παράκτιο κράτος απολαμβάνει κυριαρχίας.

Η δεύτερη θαλάσσια ζώνη είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία παρουσιάζεται επίσης με μοβ χρώμα (διακεκομμένη στη θαλάσσια ζώνη των κατεχόμενων περιοχών). Η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) επεκτείνεται σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας μέχρι και τα 200 ναυτικά μίλια. Το παράκτιο κράτος έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα σε σχέση με την εκμετάλλευση ζώντων και μη ζώντων πόρων, καθώς και αναφορικά με την παραγωγή ενέργειας από τα θαλάσσια ρεύματα και τον άνεμο. Ακόμα, έχει αποκλειστική δικαιοδοσία σε σχέση με την εγκατάσταση πλατφορμών, τη διεξαγωγή θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η ΑΟΖ του κράτους ανακηρύσσεται μονομερώς και οριοθετείται ξεχωριστά με τα παράκτια κράτη που επηρεάζονται. Η υφαλοκρηπίδα αποτελεί την φυσική προέκταση της στεριάς στην θάλασσα. Η υφαλοκρηπίδα εκτείνεται μέχρι και τα 200 ναυτικά μίλια όπως και στην ΑΟΖ. Στην υφαλοκρηπίδα το παράκτιο έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των μη ζώντων οργανισμών (υδρογονανθράκων).

Σε μαύρο πλαίσιο παρουσιάζονται τα οριοθετημένα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία προορίζονται για δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Με κόκκινο χρώμα, στο θαλάσσιο τεμάχιο 7, παρουσιάζεται το Γιαβούζ, το οποίο διενεργεί παράνομη γεώτρηση. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ