Κόσμος

Τα δίνουν όλα στον Ρ.Τ. Ερντογάν: Δεύτερη κοινή περιπολία ΗΠΑ-Τουρκίας στη Β.Συρία - "Ζεσταίνουν" το έδαφος για "ζώνη ασφαλείας"

Προς το συμφέρον του Ερντογάν φαίνεται να οδηγούνται οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς μετά τη νέα αμερικανική πρόταση για F-35, Patriot και μείωση δασμών, στη Συρία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κοινή περιπολία ΗΠΑ-Τουρκίας, γεγονός που αποτελεί προοίμιο της "ζώνης ασφαλείας" που εδώ και καιρό επιθυμεί η Άγκυρα.

Οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν σήμερα τη δεύτερη κοινή περίπολό τους στη βορειοανατολική Συρία, σ’ έναν τομέα που πρόκειται να μετατραπεί κάποια στιγμή σε «ζώνη ασφαλείας» βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί την αναχώρηση της περιπόλου νότια της τουρκικής πόλης Ακτσάκαλε. Έχουν αναπτυχθεί επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τέσσερα τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν τα σύνορα, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

https://twitter.com/anadoluagency/status/1176389890709307393?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1176389890709307393&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.onalert.gr%2Fkosmos%2Ftourkia%2Fsyria-deyteri-koini-peripolia-ipa-toyrkias%2F362016%2F

Μια συμφωνία, η οποία συνήφθη τον περασμένο μήνα ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προβλέπει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη ανάμεσα στα τουρκικά σύνορα και τις συριακές περιοχές που ελέγχονται από την υποστηριζόμενη από την Ουάσινγκτον κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Άγκυρα θεωρεί αυτή την πολιτοφυλακή «τρομοκρατική» οργάνωση.

Η πρώτη τέτοια περιπολία πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει στις ΗΠΑ «προθεσμία» μέχρι το τέλος του μήνα για να δημιουργηθεί η «ζώνη ασφαλείας», διαφορετικά η Άγκυρα θα αρχίσει επιχείρηση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν υποστήριξε εξάλλου πως οι προετοιμασίες της Τουρκίας για μια τέτοια επιχείρηση στη Συρία έχουν ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ