Κόσμος

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τη βόρεια Συρία για την επιχείρηση Inherent Resolve!

Τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν πτήση πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας, στο πλαίσιο της πολυεθνικής εκστρατείας για την καταπολέμηση και την εξάλειψη του ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant) στη χώρα που έχει διασπαστεί από τον πόλεμο, εν μέσω συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Αμερικής για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στα ανατολικά του Ευφράτη.

Με γραπτή δήλωση του, το τουρκικό υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου δύο μαχητικά F-16 των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων πετούσαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας για δύο ώρες μεταξύ 10 π.μ. και 12 το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωση αναγράφεται ότι οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Inherent Resolve, μιας πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης που επιδιώκει να νικήσει το ISIL στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ. Η επιχείρηση ξεκίνησε επίσημα από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2014 και αργότερα επεκτάθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών, τόσο από τη Δύση όσο και από την περιοχή.

Ο αγώνας είχε ως τώρα επιτυχή αποτέλεσμα, με τη σταδιακή απώλεια εδαφών της ISIL τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι η τρομοκρατική ομάδα θα μπορούσε να αναβιώσει στην περιοχή.

Η Τουρκία δεν ήταν ενεργός εταίρος στον αγώνα κατά του ISIL, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να συνεργαστούν με το YPG για την καταπολέμηση των τζιχάντ στα σύνορα της Συρίας.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη συνεχιζόμενη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή και την εταιρική σχέση τους με το YPG.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ