Κόσμος

Ιμάμογλου: "Έκοψε" τα λεφτά που έπαιρναν τα παιδιά του Ερντογάν μέσω του δήμου Κωνσταντινούπολης

Όπως φαίνεται ο Εκρέμ Ιμάμογλου, νέος δήμαρχοε της Κωνσταντινούπολης, μέσα στους πρώτους μήνες διοίκησής του έχει "κόψει" πολλές χρηματοδοτήσεις που πήγαιναν από το δήμο σε φιλοκυβερνητικά ιδρύματα.

Η νέα δημοτική αρχή της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε την μεταφορά 357 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 55 εκατ. ευρώ) που δίνονταν σε μορφή χρηματοδοτήσεων σε φιλοκυβερνητικά ιδρύματα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ekrem İmamoğlu, στην πρώτη κίνηση του νέου δημάρχου που τάσσεται ενάντια στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan μετά από την εκλογή του.

"Μέχρι τώρα, έχουμε ολοκληρώσει την ακύρωση μεταφοράς από πόρους συνολικά 357 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών που δίνονταν ή μεταφέρονταν σε ιδρύματα", δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας ότι το ποσό αυτό περιλάμβανε 56 εκατ. τουρκικές λίρες (8,6 εκατ. ευρώ) σε "επισιτιστική βοήθεια" και 165 εκατ. τουρκικές λίρες (25,5 εκατ. ευρώ) σε οικοδομικές εργασίες.

Ο δήμος επίσης ακύρωσε τα πρωτόκολλα συμφωνίας με πέντε ιδρύματα που επίσης έπαιρναν χρήματα. Αυτά ήταν το ίδρυμα Ensar, το TÜRGEV, το ίδρυμα Aziz Mahmud Hüdayi, το TÜGVA, το θεολογικό ίδρυμα Daru’l Fünun και το ίδρυμα Hoca Ahmet Yesevi.

Μια έκθεση που καταρτίστηκε από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης τον Ιανουάριο, έδειξε ότι 848 εκατομμύρια λίρες (131,12 εκατομμύρια ευρώ) είχαν μεταφερθεί σε κατάλογο ιδρυμάτων κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια της διοίκησης υπό το ΑΚΡ, φυσικά με τις ευλογίες του κόμματος.

Το TÜGVA, το οποίο έλαβε το μεγαλύτερο μερίδιο της δημοτικής χρηματοδότησης σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, που ανέρχεται σε 11,5 εκατομμύρια λίρες, περιλαμβάνει τον υιό Erdoğan, τον Bilal Erdoğan, στο διοικητικό του συμβούλιο.

Ένα από αυτά ήταν το ίδρυμα τουρκικής νεολαίας και υπηρεσιών εκπαίδευσης (TURGEV), το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης την δεκαετία του 1990. Στο διοικητικό συμβούλιο του TURGEV συμμετέχει η αδερφή του Τούρκου προέδρου, Esra, η σύζυγος του διευθυντή επικοινωνίας του και ένας πρώην δήμαρχος του AKP.

Το Ίδρυμα Aziz Mahmut Hüdayi, έχει για επικεφαλής τον Ahmet Hamdi Topbaş, αδελφού του πρώην δήμαρχου (με το ΑΚΡ) της Κωνσταντινούπολης, Kadir Topbaş.

"Τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν οικονομική συνεργασία μεταξύ του δήμου και των ιδρυμάτων σε περιοχές που περιλαμβάνουν κοιτώνες, ενοικιάσεις κτηρίων, ανακαινίσεις, μεταφορές, τρόφιμα κλπ", Δήλωσε η δημοτική αρχή της Κωνσταντινούπολης.

Η κίνηση αυτή του Ιμάμογλου έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να καθαιρέσουν τους Κούρδους δημάρχους τριών πόλεων στο νοτιοτοανατολικό τμήμα της χώρας και την αντικατάσταση αυτών με κρατικούς αξιωματούχους. Παράλληλα οι αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 400 ανθρώπους για υποτιθέμενους συνδέσμους με μαχητικές οργανώσεις.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης.

Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει παρόμοια μέτρα σε άλλες περιοχές της χώρας αν κριθεί αναγκαίο.

Ωστόσο ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε "θλιβερές" και ανούσιες τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου.

"Η Κωνσταντινούπολη είναι σε ασφαλή χέρια. Η Κωνσταντινούπολη διοικείται από έναν δήμαρχο που έλαβε σχεδόν το 50% των ψήφων των Κωνσταντινουπολιτών", είπε.

Ο προερχόμενος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικού Κόμμα (CHP) Ιμάμογλου, κέρδισε την δημαρχία της τουρκικής μεγαλούπολης στις επαναληπτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, τερματίζοντας την 25ετή κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ιμάμογλου είχε δεσμευτεί να ξεσκεπάσει αυτό που ο ίδιος περιέγραφε ως σπάταλη μεταφορά εκατομμυρίων τουρκικών λιρών σε φιλοκυβερνητικά ιδρύματα, τις οποίες έκαναν προηγούμενες δημοτικές αρχές.

πηγή: capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ