Κόσμος

Η Δανία θα «δώσει ξανά ζωή» σε σημαντικό φρούριο των Βίκινγκς

Το κοινό σχέδιο μεταξύ του Εθνικού Μουσείου της Δανίας και του Δήμου Slagelse προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια και τελικά εγκρίθηκε. Η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Οι αρχές της Δανίας έχουν εγκρίνει την χρηματοδότηση για την ανακατασκευή ενός παλαιού φρουρίου των Βίκινγκς. Το φρούριο σε σχήμα δακτυλίου βρίσκεται στην πόλη Sagels, στον αρχικό αρχαιολογικό χώρο, το Trelleborg.

Σύμφωνα με τον TV2 Øst, οι αρχές δεν σκοπεύουν να κατασκευάσουν το φρούριο σε όλη του την έκταση. Ωστόσο, σχεδιάζουν να χτίσουν μια από τις πύλες, μερικές δεκάδες μέτρα ξύλινων τειχών και μια τάφρο ώστε το νέο φρούριο να έχει τις αμυντικές δυνατότητες εκείνου του 981, όταν αρχικά κατασκευάστηκε.

Ο αρχαιολογικός χώρος Trelleborg διαθέτει ήδη ένα ανακατασκευασμένο μακρόστενο σπίτι, το οποίο φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ Βίκινγκς στην Σκανδιναβία. Ο Anders Rosbo, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του Visit Denmark δήλωσε ότι η ανακατασκευή του φρουρίου θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και θα μετατρέψει το Trelleborg σε διεθνές τουριστικό αξιοθέατο.

«Δεν ανταγωνιζόμαστε μόνο τη Σουηδία και τη Νορβηγία, αλλά και στην κατηγορία των ταξιδιών σε αρχαιολογικούς χώρους, ταξιδιών στην φύση καθώς και στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού, δήλωσε ο Rosbo.

Η κλίμακα του μεσαιωνικού οχυρού δύσκολα θα αφήσει κάποιον αδιάφορο.

Σημειώνεται πως οι Βίκινγκς χρησιμοποίησαν τα φρούρια όχι για να υπερασπιστούν την περιοχή τους από ξένους εισβολείς, αλλά για να αμυνθούν σε επιθέσεις άλλων φυλών Βίκινγκς.

Τα φρούρια σε σχήμα δακτυλίου χτίστηκαν με διαταγή του βασιλιά Harold Bluetooth το 980 μ.Χ.. Η Δανία μαζί με τη Σουηδία προσπαθούν να συμπεριλάβουν τα φρούρια αυτά στην λίστα της UNESCO με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ