Κόσμος

Κρέμονται όλα σε μία κλωστή! "Οργισμένος" ο Γιούνκερ μιλά ανοιχτά για σκληρό Brexit

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δηλώνει ρητά πως εάν η Βρετανία επιθυμεί να βρει μία συμφωνία για την έξοδό της από την Ε.Ε., θα πρέπει να το κάνει αυστηρά μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρος της Κομισιόν, στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο «ο Βρετανός πρωθυπουργός μας είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να επιθυμεί μία συμφωνία, αλλά θα φύγει οπωσδήποτε στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. Τί σημαίνει αυτό; Ότι ο κίνδυνος του No Deal για το Brexit παραμένει υπαρκτός». Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου δηλώνει ότι «η αβεβαιότητα δεν μειώνεται, αλλά μάλλον αυξάνεται».

Όλα αυτά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στη διάρκεια συζήτησης για το Brexit, η οποία ξεκίνησε με άδεια έδρανα. Μιλώντας στο Στρασβούργο ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ότι στo Λουξεμβούργο ο Μπόρις Τζόνσον περιορίστηκε να επισημάνει τί δεν του αρέσει στη ρήτρα του backstop για την Ιρλανδία, την οποία είχε αποδεχθεί η προκάτοχός του Τερέζα Μέι. «Αλλά αυτό δεν αρκεί, πρέπει να κατατεθούν νομικά λειτουργικές λύσεις», τονίζει ο Μπαρνιέ.

Αναμονή «μέχρι την τελευταία στιγμή» για το Brexit

Γιούνκερ και Μπαρνιέ δηλώνουν ότι θα «ακούσουν μέχρι την τελευταία στιγμή» προτάσεις για μία συγκροτημένη αποχώρηση. Ακολούθησε ψήφισμα, στο οποίο οι ευρωβουλευτές επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους σε μία συμφωνία που σέβεται τη ρήτρα για ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία (backstop). Παράλληλα, προειδοποιούν ότι το Λονδίνο θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για ένα άτακτο Brexit, για να διευκρινίσουν ότι μπορεί να λάβει, εάν το ζητήσει, νέα παράταση. Το ψήφισμα έγινε δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία (544 ψήφοι υπέρ, 126 κατά, 38 αποχές).

Πιο συγκεκριμένα, ο διαμεσολαβητής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον πως «υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται» και, σύμφωνα με τον «Independent», ο Γάλλος Πρόεδρος αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, Άντι Ρίνε, στο Παρίσι το απόγευμα της Τετάρτης (18/09).

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να συζητήσει εναλλακτικές λύσεις έναντι της υφιστάμενης συμφωνίας για το Brexit, τότε αυτές πρέπει να υποβληθούν πριν από το τέλος του μήνα» ανέφερε ο Ρίνε σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αν δεν υπάρξουν προτάσεις, πιστεύω ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν με αυτή τη θέση. Τότε τελείωσε. Τώρα είναι η στιγμή να καταλήξουμε σε σαφείς προτάσεις και να τις καταστήσουμε επαληθεύσιμες».

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας η κριτική του Βρετανού ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φαράτζ προς τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου για τη συνάντηση της Δευτέρας, η παρουσία της ευρωβουλευτού του Σιν Φέιν Μαρτίνα Άντερσον με φανέλα της …Εθνικής Ιρλανδίας, αλλά και η παρέμβαση του Σκωτσέζου ευρωβουλευτή Άλιν Σμιθ, ο οποίος δηλώνει: «Θέλουμε περισσότερο χρόνο για να αναστρέψουμε το Brexit. Παρακαλώ, δώστε μας τον χρόνο αυτόν…».

Πηγή: dw.com.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ