Κόσμος

ΝΑΤΟ: "Τιμές και επαίνους" από τον επικεφαλής της συμμαχίας για την Τουρκία

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας, παρά το πρόσωπο απομάκρυνσης από τη "δύση" που έχει δείξει η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό.

«Η Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι σημαντικός σύμμαχος στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας στους δίδυμους πύργους.

«Η Τουρκία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg σε δημοσιογράφους.

Τα σχόλιά του ήρθαν μετά το τέλος της τελετής, στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για την μνήμη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι «ένα από τα ηγετικά μέλη, το οποίο υπολογίζουμε εξαιρετικά».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι επίσης μια χώρα-κλειδί για την εξομαλυνση της κατάστασης στο Ιράκ και τη Συρία και πως δίχως τη συνεισφορά της  θα ήταν «πολύ πιο δύσκολο να σχεδιάζουμε το μέλλον της περιοχής».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επαίνεσε επίσης τη συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία.

 9/11

«Αυτή η μέρα συμβολίζει μια επίθεση όχι μόνο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και μία επίθεση ενάντια στην δημοκρατία και όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Στεκόμαστε ενωμένοι στις καταστροφές», δήλωσε ο Stoltenberg μιλώντας μπροστά σε ένα από τα συντρίμμια της καταστροφής.

Η επίθεση οδήγησε, για πρώτη και μόνη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, τη συμμαχία να επικαλεστεί τη ρήτρα συλλογικής άμυνας – το άρθρο 5, το οποίο λέει ότι μια επίθεση εναντίον οποιασδήποτε χώρας της συμμαχίας είναι μια επίθεση εναντίον όλων. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών 77 χωρών.

NATO

Ο ηγέτης του Σλαίν Αλ-Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Η δίκη των πέντε ανδρών που κατηγορούνται ότι σχεδίασαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επιχείρησης, Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμεντ, πρόκειται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2021 στην στρατιωτική βάση των ΗΠΑ του Γκουαντάναμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο στρατοδίκης, συνταγματάρχης Σέιν Κόεν, όρισε την 11η Ιανουαρίου 2021 ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας επιλογής των ενόρκων. Οι πέντε κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ