Κόσμος

Ξεκίνησε η αποκαθήλωση του Ερντογάν: Προηγούνται στις δημοσκοπήσεις οι κεμαλιστές - Διαφωνούν & με το προεδρικό σύστημα οι Τούρκοι


Δημοσκόπηση δείχνει ότι το AKP να χάνει την εξουσία.

Πρώτο κόμμα έχει αναδειχθεί στην Τουρκία το CHP για πρώτη φορά από το 2002 που το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ευρασιατικού κέντρου δημοσίων ερευνών (AKAM), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 1 μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, οι Ρεπουμπλικανοί είναι μετά από χρόνια το κυρίαρχο κόμμα, ακολουθεί το AKP, μετά το εθνικιστικό MHP, το φιλοκουρδικό HDP και στο τέλος το İYİ.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μέσω twitter από τον ιδιοκτήτη του ΑΚΑΜ, Κεμάλ Ουζκιράζ, ο οποίος υποστήριξε, ότι η δημοσκόπηση διεξήχθη χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι νέοι κομματικοί σχηματισμοί που ετοιμάζουν πρώην στελέχη του AKP, όπως ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αλί Μπαμπατζάν, αναφέρει το infognomon.

Λεπτομέρειες της δημοσκόπησης θα βγουν στη δημοσιότητα σε άλλη ημερομηνία.

Σύμφωνα με τον Ουζκιράζ, το AKP έχασε σημαντική υποστήριξη εξαιτίας της στάσης του για τα αποτελέσματα των εκλογών της 31 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες κέρδισε ο υποψήφιος του ρεπουμπλικανικού κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου. Το κυβερνόν κόμμα ζήτησε την ακύρωση των αποτελεσμάτων και την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, την οποία κέρδισε εκ νέου ο Ιμάμογλου στις 23 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΑΚΑΜ πριν τις 31 Μαρτίου, προέβλεψε με ακρίβεια τη νίκη του Τραπεζούντιου δημάρχου με ποσοστό 44%, ενώ στις επαναληπτικές εκλογές έπεσε έξω κατά μία μονάδα. Υποστήριξε, ότι ο Ιμάμογλου θα πάρει 53% ενώ συγκέντρωσε 54%.

ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚOI TO ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Σαν να μην έφτανε η δημοσκόπηση που αναφέραμε, οι αναταράξεις συνεχίζονται για τον Ερντογάν, καθώς η πλειοψηφία των Τούρκων, διαφωνεί με το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία.

Μόνο το 40% των πολιτών πλέον στηρίζει το σύστημα που δίνει υπερεξουσίες στον Ρ. Τ. Ερντογαν. Μόνο το 37% πιστεύει ότι το νέο σύστημα, το οποίο ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες του προέδρου, έχει ωφελεί τη χώρα

Το νέο σύστημα έχει καταργήσει τη θέση του πρωθυπουργού και απέδωσε την εκτελεστική εξουσία στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πλέον οι Τούρκοι ξεσηκώνονται, όχι μόνο οι Κεμαλιστές και οι Κούρδοι, αλλά και ψηφοφόροι του ΑΚΡ, οι οποίοι πλέον επιλέγουν μια πιο light έκδοση του ισλαμισμού, με κύριους εκφραστές τους Μπαμπατζάν, Νταβούτογλου και Γκιουλ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ