Κόσμος

H ρωσική ΠΑ βομβαρδίζει Τουρκμένους στη Β.Συρία - Πυκνό πυρ του SAA στη ΒΑ Λαττάκεια - H Δαμασκός διαψεύδει τους φιλοτουρκικούς ισχυρισμούς (upd)

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ανανέωση 13:34

Μια πηγή από τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) αρνείται τους ισχυρισμούς των φιλότουρκων για πλήρη απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων από τη Χάμα, διαψεύδοντας παράλληλα και τους αναλυτές που το μετέδωσαν ως δεδομένο, ακουμπώντας τα όρια της φιλοτουρκικής προπαγάνδας.

Σύμφωνα με τη στρτιωτική πηγή, οι συριακές δυνάμεις αποσύρθηκαν μόνο από την πόλη Morek, και ΟΧΙ από άλλες περιοχές της Χάμα. Πρόσθεσε ότι ο Συριακός Στρατός ενδέχεται να αποσυρθεί από άλλες περιοχές στο εγγύς μέλλον, αλλά τίποτα δεν έχει διαταχθεί από την ανώτατη διοίκησή αυτή τη στιγμή.

Το τουρκικό παρατηρητήριο που βρίσκεται στην πόλη Morek εξακολουθεί να δραστηριοποιείται εκεί, παρά το γεγονός ότι είναι περικυκλωμένο από τον Συριακό Αραβικό Στρατό. Πριν από την αποχώρησή τους από τον Morek, η ανώτατη διοίκηση του Συριακού Αραβικού Στρατού διέταξε τα στρατεύματά τους να εγκαταλείψουν την περιοχή των παρατηρητηρίων. Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία αργότερα θα αναλάβει τα σημεία ελέγχου κοντά στην τουρκική θέση.

Η 25η Ειδική Διεύθυνση Αποστολής του Συριακού Στρατού (πρώην δυνάμεις Tiger) κατέλαβε την πόλη Morek μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία κατά μήκος του άξονα Χάμα-Ιντλίμπ τον Αύγουστο.

Αρχικό κείμενο

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) και οι Ρώσοι σύμμαχοί του ξεκίνησαν εκ νέου επίθεση σήμερα το πρωί στη στρατηγική πόλη Kabani στην βορειοανατολική Λαττάκεια μετά από μια σύντομη παύση κατά της διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Με επικεφαλής την 42 Ταξιαρχία της 4ης Θωρακισμένης Μεραρχίας, ο Συριακός Αραβικός Στρατός εξαπέλυσε πυκνό πυρ με πυραύλους και βολές πυροβολικού προς τις θέσεις του εχθρού στο νότιο Kabani, σημειώνοντας μια σειρά άμεσων χτυπημάτων στις άμυνες των τζιχαντιστών, ενώ η ρωσική Πολεμική Αεροπορία επικεντρώθηκε κυρίως στο βομβαρδισμό θέσεων του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκμενιστάν κοντά στη στρατηγική πόλη Kabani.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή στη Λαττάκεια, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του συγκέντρωσαν έντονα τις επιθέσεις τους στο νότιο Kabani, αλλά δεν πέτυχαν θέσεις των τρομοκρατών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το Kabani, μια στρατηγική πόλη στη βορειοανατολική Λαττάκεια, βρίσκεται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών ανταρτών του Hay'at Tahrir Al-Sham και του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκμενιστάν.

Αυτές οι δύο ισλαμιστικές παρατάξεις έχουν επανειλημμένα αποκρούσει τις προσπάθειες του Συριακού Στρατού να συλλάβει το Kabani, παρά το γεγονός ότι ξεπερνιέται σε αυτό το μέτωπο.Ένας από τους λόγους για την επιτυχή υπεράσπιση του Kabani από τις τζιχαντιστικές δυνάμεις είναι η πληθώρα των σηράγγων και των βάσεων που βρίσκονται γύρω από την πόλη.

Ο Συριακός Στρατός δεν μπόρεσε να καταστρέψει τις σήραγγες, οι οποίες τον καθιστούν ευάλωτο σε ενέδρες από τις δυνάμεις των Ισλαμιστών στη βορειοανατολική Λαττάκεια.

Για την κεντρική διοίκηση του Συριακού Στρατού, η ανακατάληψη του Kabani αποτελεί υψηλή προτεραιότητα εξαιτίας του γεωγραφικού πλεονεκτήματος που θα έδινε σε αυτή την περιοχή της βορειοανατολικής Λατάκιας.

Πάντως, οι Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις φέρονται να έχουν διατάξει την υποχώρηση στρατευμάτων από περιοχές που ανακαταλήφθηκαν πρόσφατα στη βόρεια Χάμα.

Σύμφωνα με συριακό ΜΜΕ, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Συριακού Στρατού πρόκειται να αποσυρθούν από τις στρατηγικές πόλεις Μόρεκ και Χαν Σεϊχούν, καθώς η απόσυρση αυτή φέρεται να προκύπτει από μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, όπου οι στρατοί των δύο χωρών θα αναλάβουν τον έλεγχο της περιοχής. Ωστόσο οι εν λόγω πληροφορίες προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Υπενθυμίζουμε πως οι τουρκικές αρχές κάλεσαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αναγκάσουν τον συριακό στρατό να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέλαβε τον Αύγουστο, και τώρα στέλνει τουλάχιστον 2.000 φιλότουρκους τζιχαντιστές σε Χάμα και Λαττάκεια. 

Οι ενισχύσεις που στέλνονται στους φιλότουρκους τρομοκράτες μπορούν να εξηγήσουν μια μερική υποχώρηση του Συριακού Αραβικού Στρατού για αναδιοργάνωση της στρατηγικής απέναντι στο νέο κύμα των ακραίων ισλαμιστών, ωστόσο οι πληροφορίες παραμένουν εξαιρετικά αναξιόπιστες.

Ηχηρή διάψευση των φιλοτουρκικών ισχυρισμών απότελεί το γεγονός πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πριν λίγο ξεκίνησε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές της στη βορειοδυτική Συρία, από την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στο Κυβερνείο του Idlib.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή στη Λαττάκεια, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε μεγάλο αριθμό επιθέσεων σε θέσεις τζιχαντιστών στην περιοχή Jabal Al-Akrad της βορειοανατολικής Λαττάκειας.

Συγκεκριμένα, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία επικεντρώθηκε κυρίως στο βομβαρδισμό θέσεων του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκμενιστάν κοντά στη στρατηγική πόλη Kabani.

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία επανέλαβε τις αεροπορικές επιδρομές της στη βορειοανατολική Λαττάκεια μετά την άρνηση των τζιχαντιστών να αποσυρθούν από τις πρώτες γραμμές της ορεινής περιοχής.

Εκτός από την άρνησή τους να αποσυρθούν, οι αντάρτες συνέχισαν επίσης τις βομβιστικές επιθέσεις τους και τις επιδρομές με drones στις θέσεις των Σύριων στρατιωτών.

Οι τελευταίες επιδρομές της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη βορειοανατολική Λαττάκεια σηματοδοτούν εκ νέο την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στη βόρεια Συρία.

https://www.youtube.com/watch?v=PDm-XSDscQA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ