Κόσμος

Ιράν: Κρίσιμες ώρες για την πυρηνική συμφωνία – Εν αναμονή της απόφασης η Ε.Ε.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενημερωθεί μέσα στις επόμενες ώρες για την απόφασή του να υπαναχωρήσει περαιτέρω από τις δεσμεύσεις που έχει λάβει με βάση την πυρηνική συμφωνία του 2015.

 

«Πρόκειται να ενημερώσω (την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι) σε μερικές ώρες για την απόφαση του Ιράν που θα τεθεί σε εφαρμογή την Παρασκευή», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Σαφώς, αυτά τα βήματα είναι αναστρέψιμα αν η ΕΕ εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την διάσωση της συμφωνίας», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ του Ιράν.

Σε αυτή την «τρίτη φάση» υπαναχώρησης από τις δεσμεύσεις της διεθνούς συμφωνίας JPCOA, η Τεχεράνη θα ξεκινήσει να κατασκευάζει φυγοκεντρητές για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Αντιδρώντας το Λονδίνο, εξέφρασε την ανησυχία και την απογοήτευσή του για την απόφαση αυτή του Ιράν, τονίζοντας ότι αυτή έρχεται την ώρα «που εμείς, οι Ευρωπαίοι και διεθνείς εταίροι μας συνεχίζουν να εργάζεται σκληρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν».

Το Παρίσι από την πλευρά του ζήτησε από την Ισλαμική Δημοκρατία να «συγκρατηθεί και να μην προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

Εν αναμονή της απόφασης

Νωρίτερα η ΕΕ είχε εκφράσει Τη λύπη της για την ανακοίνωση του Ιράν ότι στο εξής δεν θα θέτει περιορισμούς στην έρευνα και την ανάπτυξη του πυρηνικού τομέα εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας την Τεχεράνη να πάρει πίσω την απόφαση αυτήν.

«Οι δραστηριότητες αυτές δεν συνάδουν με την JCPOA (τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν). Και στο πλαίσιο αυτό καλούμε το Ιράν να κάνει πίσω και να μην λάβει κανένα άλλο μέτρο που θα υπονόμευε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Κάρλος Μαρτίν Ρουίθ δε Γκορδεχουέλα, ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ