Κόσμος

Η Ονδούρα αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ για να εγκαινιάσει ένα νέο «διπλωματικό γραφείο» της Ονδούρας στην Ιερουσαλήμ, την οποία αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, πρόκειται να πραγματοποιήσει την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

«Είναι για μένα η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ονδούρας, παρουσιάζοντας το «διπλωματικό γραφείο» ως «επέκταση» της πρεσβείας της χώρας του, εγκατεστημένης σήμερα στο Τελ Αβίβ.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ονδούρας διευκρινίζει ότι το Ισραήλ πρότεινε τη μεταφορά της στην Ιερουσαλήμ, μία πρόταση η οποία «αναλύεται και αποτιμάται, σε εθνικό και σε διεθνές πλαίσιο», το τρέχον διάστημα.

Ιστορικά, η Ονδούρα είχε επιλέξει η πρεσβεία της να βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, τηρώντας ουδέτερη στάση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

Πραγματοποιώντας μία βασική προεκλογική δέσμευσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετέφερε πρώτος την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2018, αφού αναγνώρισε την πόλη ως την ισραηλινή πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ