Κόσμος

Αθλιότητα του ερντογανικού τουρκικού κράτους: Αντικαθίστανται οι δήμαρχοι τριών κουρδικών πόλεων - Συνεχίζεται το πογκρόμ κατά των Κούρδων

Μια πρωτοφανής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, καθώς αυταρχικό κράτος του Ρ.Τ. Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ κατά των Κούρδων, παρεμβαίνοντας παρανόμως στις δημοκρατικές διαδικασίες κουρδικών πόλεων και τρομοκρατώντας τους πολίτες.

Οι Αρχές της Τουρκίας αντικατέστησαν σήμερα τους δημάρχους τριών πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας (Ντιγιάρμπακιρ, Βαν, Μαρντίν), που ανήκουν στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (το HDP, το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα), καθώς οδεύουν να τους απαγγείλουν κατηγορίες εντός των ορίων ερευνών που διενεργούνται για «τρομοκρατία».

Ως αντικαταστάτες τους όρισαν τους κυβερνήτες των επαρχιών όπου υπάγονται, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι τρεις δήμαρχοι, όπως αναφέρει το pontos-news, κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση και της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το 2016, οι τουρκικές Αρχές είχαν καθαιρέσει δεκάδες δημάρχους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι Κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς τους κατηγορούσαν για σχέσεις με το αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), και τους είχαν αντικαταστήσει με κρατικούς αξιωματούχους.

Πριν από τις εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το HDP ενδέχεται, όπως και οι προκάτοχοί τους, να καθαιρεθούν εάν κριθεί ότι έχουν σχέσεις με τους αυτονομιστές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας διατείνεται συχνά ότι το HDP έχει δεσμούς με το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Αρχές της Τουρκίας, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το HDP διαψεύδει την κατηγορία. Το PKK πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ένοπλες συγκρούσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ