Κόσμος

Υπόθεση Σκριπάλ: Ίχνη νευρικού παράγοντα βρέθηκαν στο αίμα και δεύτερου αστυνομικού του Σάλσμπερι

Ίχνη νευρικού παράγοντα βρέθηκαν στο αίμα ενός δεύτερου αστυνομικού, που συμμετείχε στην επιχείρηση της βρετανικής αστυνομίας στο Σάλσμπερι, όπου φέρεται να δηλητηριάστηκαν οι Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του, εντοπίστηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι κοντά σε εμπορικό κέντρο της αγγλικής πόλης, τον Μάρτιο του 2018. Το Λονδίνο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι σκηνοθέτησε την επίθεση, με το Κρεμλίνο να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Ίχνη νευρικού παράγοντα βρέθηκαν στο αίμα ενός δεύτερου αστυνομικού, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση της βρετανικής αστυνομίας, μετά το περιστατικό του Σάλσμπερι, όπου φέρεται να δηλητηριάστηκαν οι Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ.

«Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι οποίοι ερευνούν την επίθεση με νόβιτσοκ στο Σάλσμπερι, επιβεβαιώνουν ότι βρέθηκαν ίχνη νευρικού παράγοντα στο δείγμα αίματος, το οποίο ελήφθη από έναν δεύτερο αστυνομικό υπάλληλο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της μητροπολιτικής αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Αυγούστου, η εφημερίδα «The Guardian» μετέδωσε ότι η βρετανική αστυνομία ερευνά την πιθανότητα εμπλοκής του προέδρου Πούτιν στην απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ.

Παρόλα αυτά, ο αναπληρωτής διευθυντής της Scotland Yard διευκρίνισε ότι οι βρετανικές αρχές έχουν εξετάσει πολλές υποθέσεις και σενάρια, αλλά δεν κατέχουν στοιχεία για να κάνουν τέτοιους ισχυρισμούς.

Την επόμενη ημέρα, η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι οι βρετανικές αρχές διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες, μέσω των media, αποκρύβοντας πληροφορίες για το «τι συνέβει στο Σάλσμπερι».

Τον Μάρτιο του 2018, ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του, Γιούλια, βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι κοντά σε εμπορικό κέντρο της αγγλικής πόλης.

Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι αμφότεροι δηλητηριάστηκαν από στρατιωτικού τύπου νευρικό παράγοντα, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι σκηνοθέτησε την επίθεση. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ