Κόσμος

Αντίποινα Άγκυρας στις κυρώσεις ΕΕ - Τσαβούσογλου: «Δεν δεχόμαστε πίσω τους μετανάστες» - "Αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής"

Σε υλοποίηση των απειλών της για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προχωράει η Άγκυρα, ανακοινώνοντας αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ και προμηνύοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί πίσω μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα τόσο στις χώρες της ΕΕ που θα μετατραπούν σε "κλουβιά", όσο και για τους ίδιους τους μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την Ε.Ε. ανακοίνωσε σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλουτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ανέφερε πως «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

Εδώ και καιρό κυκλοφορεί η "φήμη" πως η Άγκυρα ετοιμάζει μια νέα μεταναστευτική "βόμβα", και πιθανώς τώρα βρήκε την αφορμή για να υλοποιήσει το πρώτο μέρος του σχεδίου της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ