Κόσμος

Πολεμικό μανιφέστο Ερντογάν: "Η Τουρκία θα απαντήσει δυναμικά στο καθεστώς Άσαντ" - Έρχεται μεγάλη αιματοχυσία στην Ιντλίμπ

«Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή μετά την επίθεση του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ», δήλωσε με οργή ο Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα κάτσει να κοιτά αδιάφορη να επιτίθενται οι Σύροι σε Τούρκους στρατιωτικούς, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις της κυβέρνησης της Συρίας σε τουρκικά φυλάκια με όλμους, όπου είχαμε και δύο Τούρκους στρατιώτες τραυματίες.

Τα τουρκικά παρατηρητήρια στο Idlib έχουν δεχθεί επιθέσεις τρεις φορές τις τελευταίες 25 ημέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες και υλικό ευρίσκονται στα σύνορα με την Συρία, έτοιμοι δια κάθε ενδεχόμενο. 

Άγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης της κλιμάκωσης για  να αποτρέψουν επιθέσεις από δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης,  υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απομάκρυνε τις ένοπλες ομάδες των τζιχαντιστών, κυρίως της οργάνωσης Tahrir al-Sham (HTS), από την περιοχή.

Το καθεστώς Άσαντ και οι Ρώσοι υποστηρικτές του έχουν εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία του Ιντλίμπ από τον περασμένο Απρίλιο, στοχεύοντας σε υποδομές συμπεριλαμβανομένων και νοσοκομείων.

«Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί εφόσον το συριακό καθεστώς συνεχίζει τις επιθέσεις του στα φυλάκια παρατήρησης. Η συνέχιση των επιθέσεων στην περιοχή με βόμβες φωσφόρου είναι ασύδοτη και δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί. Υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Anadolu μέσα στο αεροσκάφος ενώ πετούσε προς την πρωτεύουσα του Τανζικιστάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σχολίασε επίσης τη συμφωνία του περασμένου έτους με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την Ιεράπολη της Συρίας, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για παράβαση της υπόσχεσης τους να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές από την πόλη.

"Η πόλη έχει αναδειχθεί ως σημείο εστίασης όλων των εντάσεων από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ να μην αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, η παρουσία των οποίων αποθάρρυνε αποτελεσματικά την Τουρκία από την επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων", αναφέρει τουρκική πηγή.

Σύμφωνα με άρθρο μας, πολλά ερωτηματικά υπάρχουν πλέον για τις εξελίξεις στη Συρία και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την η μαζική μεταφορά οπλισμού και πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας από τον αμερικανικό στρατό.

Με τη μάχη κατά του ISIS να βρίσκεται στο τέλος της και τους τρομοκράτες να έχουν ηττηθεί, οι μάχες που μαίνονται στη Συρία είναι αυτές των Κούρδων μαχητών κατά των Τούρκων στην Αφρίν και των φιλοτουρκικών εξτρεμιστών στην υπόλοιπη Βόρεια Συρία.

Στα πλαίσια των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, οι ΗΠΑ πιθανώς ενισχύουν τους Κούρδους δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στις δυνάμεις του «Σουλτάνου» που δρουν στη Συρία.

Κούρδοι και Τούρκοι θα αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές της επόμενης μεγάλης μάχης σε συριακό έδαφος.

Οι ΗΠΑ έστειλαν στις Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις (DSG) που συμπεριλαμβάνουν και το YPG, 200 TIR με βαρύ οπλισμό και θωρακισμένα οχήματα Αρμόδιος του DSG που ήθελε να τηρήσει την ανωνυμία του, μίλησε σχετικά με το θέμα, αναφέροντας τα εξής:

«Οι ΗΠΑ μας έστειλαν βαριά όπλα, θωρακισμένα οχήματα και οχήματα πικαπ. Επίσης μας στάλθηκαν μπλοκ από μπετόν που θα χρησιμοποιηθούν στο χτίσιμο νέων στρατιωτικών βάσεων. Οι ΗΠΑ θα στήσουν νέες βάσεις σε Ντέιρ ερ Ζορ και Χασέκε. Η μεταφορά έγινε από την συνοριακή πύλη Σεμάλκα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Περιφερειακής Κυβέρνησης Κουρδιστάν του Ιράκ. Από εκεί τα φορτηγά TIR έφτασαν στα κεντρικά των DSG στο Κομπάνι.Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μας βοηθούν».

Η Τουρκία εκτιμά ότι αυτά τα όπλα αποτελούν ένα στοιχείο απειλής καθώς ανησυχεί πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της. Από την άλλη οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν βοήθεια αποτελούμενη από βαριά όπλα και οχήματα προς τον σχηματισμό που περιλαμβάνει και το YPG, για δεν επιθυμούν την τουρκική παρουσία στην χώρα που μόνο κακό θα φέρει.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ