Κόσμος

Γερμανία: Πήραν κεφάλι οι Πράσινοι έναντι του κόμματος της Μέρκελ – Στο 12% οι Σοσιαλδημοκράτες

Μία εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, οι Πράσινοι βρίσκονται στην πρώτη θέση σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Προηγούνται κατά μία μονάδα των Χριστιανοδημοκρατών. Σε ιστορικό χαμηλό το SPD

Νέα ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας προκαλεί νέα δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, που έγινε σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων από τις ευρωεκλογές.

Οι Πράσινοι, που ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι των ευρωεκλογών βρίσκονται πλέον στην πρώτη θέση, με μια μονάδα διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU).

Ειδικότερα, οι Πράσινοι, οι οποίοι στις ευρωεκλογές με 20,5% αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη, κερδίζουν έξι μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση και φθάνουν το 26%, ενώ τα CDU/CSU χάνουν τρεις μονάδες και περιορίζονται στο 25%. Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο με 12% και απώλεια έξι μονάδων καταγράφει την χειρότερη επίδοσή του στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

Τα κακά ποσοστά και των δύο κομμάτων εντείνουν την κρίση στην οποία ήδη βρίσκεται ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 13%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν στο 8% και η Αριστερά χάνει δύο μονάδες και πέφτει στο 7%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση «ποιο κόμμα έχει τις καλύτερες απαντήσεις στα σημαντικά ζητήματα του μέλλοντος;», οι Πράσινοι με 26% βρίσκονται 15 μονάδες μπροστά από το CDU, με την απάντηση «κανένα» ωστόσο να συγκεντρώνει 45%. Στο ίδιο πνεύμα, το μόλις το 28% δηλώνει λίγο ή πολύ ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την κρίση στο SPD, το 65% εκτιμά ως «σωστή» την απόφαση της Αντρέα Νάλες να παραιτηθεί από την ηγεσία, ενώ λάθος την θεωρεί μόνο το 27%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ