Κόσμος

«Ζεσταίνονται» οι «πολεμικές μηχανές»: Άσκηση-«μαμούθ» ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια - Σε εφαρμογή σχέδιο εξοβελισμού της Μόσχας

Σε πολεμική έγερση θέτουν πλέον τα Βαλκάνια οι ΗΠΑ, καθώς θέλουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα στη Ρωσία.

Περίπου 6.000 στρατιωτικοί (ανάμεσα τους και Έλληνες),  θα συμμετάσχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία την περίοδο τον Μάιο-Ιούνιο του 2019, αναφέρουν δυτικά THINK TANKS.  

Σειρά από εθνικές και πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν σε  Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία,  Κροατία, Σλοβενία ​​και Σκόπια, για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας.

Από τις 26 Μαΐου έως τις 28 Ιουνίου 2019, θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Βουλγαρία.

Αυτές θα περιλαμβάνουν στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό από τη Βουλγαρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, την Ελλάδα, τα Σκόπια, τον Καναδά και την Ιταλία.

Θα συμμετάσχουν περίπου 6.000 άτομα,  1.200 οπλικά συστήματα και 80 στρατιωτικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων, ανέφερε το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με το  σχέδιο του ΝΑΤΟ,  για την αμυντική συνεργασία των χωρών της περιοχής, το σχέδιο προετοιμασίας των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας για το 2019 και τα πλάνα  των ΗΠΑ για στο εξωτερικό το 2019.

Ο γενικός σχεδιασμός των ασκήσεων πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του ανωτάτου διοικητή του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μαζί με τις χώρες της περιοχής .

Η ηγεσία και ο έλεγχος των ασκήσεων θα διεξαχθούν από το πολυεθνική στρατηγείο στο Grafenwöhr της Γερμανίας.

Ένα ακόμη επιχειρησιακό στρατηγείο θα στηθεί στην περιοχή  του Πεδίου βολής  Νοβο Σέλο, το οποίο θα έχει τη γενική διαχείριση και τον έλεγχο των ασκήσεων στο έδαφος της Βουλγαρίας και θα συνεργάζεται με τα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων των χωρών των Βαλκανίων.

Επικεφαλής για  τον έλεγχο των ασκήσεων θα είναι ο στρατηγός κ. Ivan Lalov, αναπληρωτής διοικητής της  Joint Force Command.

«Η συμμετοχή σε αυτές τις ασκήσεις αποτελεί έκφραση υπακοής, συνεκτικότητας και αμοιβαίας δέσμευσης στην ασφάλεια στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Στόχος είναι η βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και η επίτευξη συμβατότητας σε στρατεύματα σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο», ανέφερε η αμερικανική διοίκηση.

Ουσιαστικά όμως μιλάμε για μπαράζ ασκήσεων, οι οποίες αφορούν τα Βαλκάνια και έχουν στόχο την εκδίωξη των Ρώσων. Σίγουρα η Μόσχα θα απαντήσει άμεσα σε αυτά τα σχέδια, μέσω του ισχυρού συμμάχους της στην περιοχή, την Σερβία.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

''Χοντρό'' επεισόδιο: Τα ''βρόντηξε'' η ελληνική αντιπροσωπεία από συνέλευση του ΝΑΤΟ - Θέση υπέρ του τουρκολιβυκού συμφώνου έπαιρνε η Συμμαχία

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από την κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες! ...