Κόσμος

Γαλλία: Ο «γρίφος του βράχου» που παραμένει άλυτος εδώ και 230 χρόνια - Δίνεται αμοιβή 2.000 ευρώ σε όποιον τα καταφέρει! (εικόνα)

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό είναι ήδη εκατοντάδες

Χωριό στη δυτική Γαλλία προσφέρει αμοιβή 2.000 ευρώ σε όποιον καταφέρει να λύσει τον «γρίφο του βράχου», ηλικίας περίπου 230 ετών. Ο βράχος με την επιγραφή των 20 γραμμών βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια σε απομακρυσμένη παραλία του χωριού και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταφέρει να διευκρινίσει τι σημαίνουν τα όσα είναι γραμμένα σε αυτόν.

Η επιγραφή φέρει χαρακτήρες της γαλλικής αλφαβήτου, είτε κανονικά γραμμένους είτε ανάποδα, αλλά και γράμματα γλωσσών της Σκανδιναβίας. Επίσης, υπάρχουν αναγραφόμενες δύο χρονολογίες, το 1786 και το 1787, ημερομηνίες που προηγούνται της Γαλλικής Επανάστασης. Επιπλέον, υπάρχει η εικόνα ενός πλοίου με πανιά και πηδάλιο, όπως επίσης και μια καρδιά που την διαπερνά ένας σταυρός.

Όλοι οι ακαδημαϊκοί της περιοχής δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να αποκρυπτογραφήσουν την επιγραφή. Κάποιοι εικάζουν ότι πρόκειται για παλαιά διάλεκτο της Βρετάνης όπου και βρίσκεται το χωριό ή για βάσκικη διάλεκτο, όπως επίσης ότι το άτομο που την έγραψε μπορεί να ήταν ημιαναλφάβητο.

Μυστήριο με επιγραφή βράχου στη Γαλλία

Όπως αναφέρει το BBC, δεδομένου ότι Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία ήταν σε πόλεμο μέχρι το 1783, μία θεωρία υποστηρίζει ότι η επιγραφή συνδέεται με το κτίριο ναυτικής άμυνας που βρισκόταν κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε ο βράχος και του οποίου απομεινάρια είναι μέχρι και σήμερα ευδιάκριτα.

Έτσι, αφού ιστορικοί και αρχαιολόγοι δεν κατάφεραν να δώσουν λύση στο μυστήριο, ο δήμαρχος του Πλουγκαστέλ απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να βοηθήσει το έργο του Δήμου, δίνοντας μάλιστα και αμοιβή σε όποιον καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει αυτές τις 20 γραμμές. Ήδη, εκατοντάδες πολίτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ