Κόσμος

Έρχεται μεγάλη σύγκρουση Άγκυρας-Ουάσινγκτον: Πράκτορες της ΜΙΤ κατασκοπεύουν πολίτες στις ΗΠΑ - Διαρροή-«βόμβα»

Η μία αποκάλυψη μετά την άλλη βγαίνει στην φόρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αφορά την υπόγεια δράση της ΜΙΤ σε αμερικανικό έδαφος, μετά την απόφαση αλλαγής πλεύσης των ΗΠΑ στο θέμα της Τουρκίας, η οποία κινείται πλέον ανεξάρτητα από ΝΑΤΟ/Δύση.

Έγγραφο της τουρκικής εισαγγελίας που αποκτήθηκε από αμερικανικό  ερευνητικό πρόγραμμα για την τρομοκρατία (IPT) αναφέρει ότι η Τουρκία κατασκοπεύει πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη οργή στον Λευκό Οίκο, Πεντάγωνο και CIA.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στο έγγραφο του 2017, αποτελούσαν μέρος έρευνας τρομοκρατικής δίωξης  της εισαγγελίας Κων/πολης, για άτομα που κατηγορούνταν για δεσμούς με τον Τούρκο Ιμάμη  Fethullah Gülen.

Σύμφωνα με τον αυταρχικό Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η λέξη "τρομοκράτης" έχει γίνει συνώνυμη με οποιαδήποτε αντίθεση στο καθεστώς του, αναφέρει το άρθρο.

Ο Ερντογάν αποκάλεσε πρόσφατα βουλευτές από το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της χώρας  ως "τρομοκράτες".

Μια πηγή του IPT έλαβε το έγγραφο χρησιμοποιώντας το Εθνικό Σύστημα Πληροφορικής των Δικαστηρίων της Τουρκίας (UYAP), το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο σε άτομα εξουσιοδοτημένα από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

 Η σελίδα του εγγράφου φέρει τη σφραγίδα του Hasan Yilmaz, του εισαγγελέα που διερεύνησε τη δολοφονία και την εξαφάνιση του αρθρογράφου της Washington Post Jamal Khashoggi.

«Η γλώσσα και οι πηγές που χρησιμοποιούνται στο έγγραφο [τουρκική έκδοση] μου καθιστά σαφές ότι πρόκειται για κυβερνητικό έγγραφο από εισαγγελικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Α. Kadir Yildirim, ειδικός στη Μέση Ανατολή στο Ινστιτούτο Baker του Πανεπιστημίου Rice των ΗΠΑ.

Αυτό το έγγραφο υποδηλώνει ότι το προξενείο της Τουρκίας στην Νέα Υόρκη είχε ζητήσει πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές (HUMINT), σχετικά με μια βαλκανική-αμερικανική οργάνωση, προσπαθώντας να τη συνδέσει με το κίνημα Gülen, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατονομάζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Το FBI πραγματοποίησε έρευνες σε διάφορους εξέχοντες τούρκο-Αμερικανούς ακτιβιστές το 2016, υποψιαζόμενο ότι συμμετείχαν σε κατασκοπεία για λογαριασμό του Ερντογάν, ενώ έβγαλε στην δημοσιότητα  μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του  γαμπρού του Τούρκου προέδρου, Berat Albayrak.

"Η Τουρκία επιδίωξε με επιχειρήσεις κατασκοπείας να ελέγξει Τούρκους  αντιφρονούντες στο εξωτερικό και δεν προσπάθησε να το κρύψει", αναφέρει ανώνυμη πηγή στην ΗΠΑ.

«Οι σχετικές υπηρεσίες και  θεσμοί μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις χώρες στις οποίες λειτουργεί η οργάνωση FETO, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ είτε για κάποια άλλη χώρα. Βεβαιωθείτε ότι θα νιώσουν την Τουρκία να αναπνέει στους λαιμούς τους», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος επικαλέστηκε το Κοσσυφοπέδιο ως παράδειγμα, κατά το οποίο Τούρκοι πράκτορες απήγαγαν οπαδούς του Gülen και τους έφεραν πίσω στην Τουρκία για να δικαστούν.

«Εσείς, που είστε στην Πενσυλβάνια, θα έρθετε επίσης», δήλωσε ο Ερντογάν τον Απρίλιο του 2018, αναφερόμενος στον Gülen.

«Η ολίσθηση της Τουρκίας προς τη δικτατορία ενθάρρυνε τη χρήση στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τους Τούρκους κατασκόπους στο εξωτερικό σε διώξεις», λένε Αμερικανοί  ειδικοί.

«Η φύση των δικτατοριών είναι τα πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία να είναι δευτερεύοντα σε μια προκαθορισμένη ετυμηγορία, αλλά, στην περίπτωση αυτή, δείχνουν μια αίσθηση ατιμωρησίας των ΗΠΑ προς τον Ερντογάν», δήλωσε ο Αμερικανός επικεφαλής του Ινστιτούτου  (AEI), μελετητής της Τουρκίας, Μάικλ Ρούμπιν.

«Δυστυχώς, μια δεκαετία διπλωματικής απραξίας χωρίς να  καταδικαστεί ο Ερντογάν για τη συμπεριφορά του, έδωσε  πολύ  χώρο  ενθαρρύνοντας τον Τούρκο ηγέτη. Ο ίδιος είναι μια συνέχεια  των Αγιατολάδων,  του Σαντάμ και του Καντάφι», δήλωσε ο Ρούμπιν.

Πρώην αξιωματούχος της τουρκικής αστυνομίας υπεύθυνος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Αχμέτ Γιαλά, δήλωσε στο IPT ότι «είδε πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν  ως αποδεικτικά στοιχεία από τους  Τούρκους  εισαγγελείς. Αυτές βασίστηκαν στην ΜΙΤ  επειδή έλειπαν όλα τα  στοιχεία», είπε.

Ο Γιαλά, είναι τώρα βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο DeSales στην Πενσυλβάνια και δίνει διαλέξεις με επίκεντρο την ασφάλεια και την τρομοκρατία, μετά την φυγή του από  την Τουρκία το 2015 επειδή ήταν θυμωμένος με την υποστήριξη του Ερντογάν στον ISIS.

Χιλιάδες άνθρωποι που κατηγορούνται ότι είναι Γουλενιστές έχουν συλληφθεί στην Τουρκία,συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων δημοσιογράφων. Τώρα η βεντέτα  του Ερντογάν εναντίον του Gülen και των υποστηρικτών του φαίνεται να έχει «πατήσει» σε αμερικανικό έδαφος, αναφέρει ο αμερικανικός τύπος.

Το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη εργάστηκε σκληρά για να συνδέσει την Ομοσπονδία  Βαλκανο-Αμερικανικών Συλλόγων (FEBA) με το Κίνημα Gülen.

Η FEBA  εκπροσωπεί πολίτες  από τα Βαλκάνια όπως οι Βόσνιοι, οι Αλβανοί, αλλά και  Τούρκοι. Διεξάγει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως διδακτικό έργο στο εξωτερικό στην Τουρκία και διατηρεί καλοκαιρινές κατασκηνώσεις  για παιδιά.

«Παρόλο που δεν υπάρχουν πληροφορίες που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένδειξη άμεσης συσχέτισης με τις οργανώσεις FETÖ/PDY [κινήσεις του Gülen] σύμφωνα με ανοικτές πηγές, παρατηρείται ότι ορισμένοι από τους χορηγούς και τους εταίρους της TUSKON [Η τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων] είναι οργανώσεις συνδεδεμένες με την οργάνωση FETÖ / PDY και αυτό επιβεβαιώνεται από  πηγές που βρίσκονται σε επαφή με το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης»", ανέφερε το έγγραφο του Τούρκου εισαγγελέα.

Αυτή η χρήση της λέξης «πηγές» υποδηλώνει ότι το προξενείο βασίστηκε σε πράκτορες της ΜΙΤ  για να λάβει τις πληροφορίες.

Ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της FEBA που ήρθε σε επαφή με το IPT αγνοούσε οποιαδήποτε επαφή με τους Τούρκους συνεργάτες ή την παρακολούθηση από αυτούς.

Ωστόσο, ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη λόγω του φόβου  για αντίποινα από την τουρκική κυβέρνηση. Η FEBA δεν λαμβάνει πολιτική θέση για την τουρκική κυβέρνηση ούτε για τον Gülen, είπε, αν και μερικά μέλη τον υποστηρίξουν.

Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από αυτές τις "πηγές" χρησιμοποιήθηκαν αργότερα σε ένα κατηγορητήριο ποινικής δίωξης που επιβάρυνε πολλούς πολίτες στην Τουρκία συνδέοντας τους με την τρομοκρατία.

Ο Kadir Yildirim, ειδικός στη Μέση Ανατολή στο Ινστιτούτο Baker του Πανεπιστημίου Rice των ΗΠΑ,  είπε ότι "η έκταση της τουρκικής συλλογής πληροφοριών σχετικά με τους «εχθρούς» του Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι άγνωστη, αλλά «δεδομένου του γενικού πολιτικού πλαισίου των τελευταίων ετών, είναι απολύτως λογικό να υποθέσουμε ότι αυτή η πρακτική έχει γίνει κοινή . Πιστεύω ότι μια παρόμοια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη όπου υπάρχει μεγαλύτερος τουρκικός εθνικός πληθυσμός».

Η  φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet Daily News ανέφερε το 2016 ότι το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας,  Diyanet, είχε διεξάγει επιτήρηση  αντιφρονούντων Γκιουλενιστών  σε 38 χώρες, όπως η Ελβετία, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Αυστρία.

«Υπάρχουν πλέον τεράστιες ενδείξεις ότι η Τουρκία, μέσω των πληρεξουσίων της (ΜΙΤ), διενεργεί παράνομη κατασκοπεία στο αμερικανικό έδαφος, ειδικά όσον αφορά τους Γουλενιστές, τους Κούρδους και τους πολιτικούς αντιφρονούντες», δήλωσε ο Ρούμπιν.

"Η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να απελάσει τους Τούρκους διπλωμάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας", υποστήριξε ο Αμερικανός ειδικός και διπλωμάτης Μ.Ρούμπιν .

«Οι σύμμαχοι δεν διεξάγουν τέτοιου είδους κατασκοπεία στο αμερικανικό έδαφος. Πρέπει να υπάρχει συνέπεια για μια τέτοια ενέργεια», δήλωσε ο Ρούμπιν.

«Είναι ώρα να τερματίσουμε τη μυθοπλασία, διότι  ορισμένα ιδρύματα και οργανώσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από πληρεξούσια ιδρύματα της ΜΙΤ.

Εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τέτοιες οργανώσεις  για να παρακάμψει το νόμους  ή να διεξάγει παράνομη κατασκοπεία, είναι καιρός οι αμερικανικές αρχές τους να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, εξαπολύοντας όλες τις κυρώσεις βάσει του νόμου, συμπεριλαμβανομένης των κατηγοριών περί  κατασκοπείας », κατέληξε ο γνωστός πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Μ.Ρούμπιν.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ