Κόσμος

Εμμανουέλ Μακρόν: Η ΕΕ δεν θα μετατραπεί σε όμηρο της Μεγάλης Βρετανίας

Κατά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, ο κ. Μακρόν έκανε σαφή την πρόθεση της Γαλλίας αλλά και των υπόλοιπων κρατών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην αφήσουν σε καμία περίπτωση «μόνη της» την Ιρλανδία.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ στο Παρίσι, ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι αν στη Μεγάλη Βρετανία δεν βρεθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίξει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, τότε η χώρα θα έχει επιλέξει την de facto άτακτη αποχώρησή της από την Ένωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να μετατραπεί σε όμηρο της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι η προστασία της κοινής αγοράς είναι αδιαπραγμάτευτη και η διασφάλιση της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη βόρειο Ιρλανδία, αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση..

Μετά τη συνάντησή του με το πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας θα υποδεχθεί, αύριο Τετάρτη, στο Δουβλίνο την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν το αδιέξοδο στο Λονδίνο και να διαμορφώσουν κοινή στάση εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ