Κόσμος

O Τουσκ σφίγγει τη θηλιά στη Μέι: Παράταση του Brexit μόνο με έγκριση της Συμφωνίας

Ότι η πρόταση της Τερέζα Μέι για παράταση της διαδικασίας του Brexit έως τις 30 Ιουνίου δημιουργεί μία σειρά από νομικά και πολιτικά ζητήματα ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως μία μικρή παράταση είναι εφικτή μόνο αν προηγουμένως η βρετανική Βουλή εγκρίνει την Συμφωνία της Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

"Σήμερα έλαβα επιστολή από την βρετανίδα πρωθυπουργό, Μέι, στην οποία καταθέτει δύο αιτήματα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Την έγκριση της Συμφωνίας του Στρασβούργου, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παράταση του άρθρου 50 και της διαδικασίας του Brexit έως τις 30 Ιουνίου. Μόλις είχα τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι για αυτά τα δύο ζητήματα. Πιστεύω ότι μία μικρή παράταση είναι πιθανή. Όμως θα πρέπει να προηγηθεί μία θετική ψηφοφορία στην βρετανική βουλή επί της Συμφωνίας. Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό ως προς την διάρκεια αυτής της παράτασης", ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Ντόναλντ Τουσκ.

"Aκόμη και αν η ελπίδα για επιτυχή λύση φαίνεται μάταιη και παρά το γεγονός πως η κόπωση από το Brexit είναι αυξανόμενα ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αναζητούμε-μέχρι την τελευταία στιγμή-μία θετική λύση", κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος δεν δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους, παραπέμποντας στην αυριανή συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ