Κόσμος

Η Τουρκία πλέον το ομολογεί: «Υλοποιούμε τον “Όρκο του Έθνους”» - «Η Δαμασκός μας ανήκει» - Το σχέδιο της Άγκυρας για Αιγαίο & Α. Μεσόγειο

Τούρκοι κρατικοί αξιωματούχοι ανανέωσαν τις επεκτατικές τους φιλοδοξίες στο έδαφος της Συρίας και μετά από  λεκτικές διαρροές μιας συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων του Ερντογάν σχετικά με τη διείσδυση στη Συρία, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών της δήλωσε ότι "η Δαμασκός και το Χαλέπι ήταν κάποτε τουρκικό έδαφος".

Σε δηλώσεις που επαναβεβαιώνουν τις επεκτατικές φιλοδοξίες του τουρκικού καθεστώτος και την ατζέντα του για την αποκατάσταση αυτού που ονομάζει η Άγκυρα οθωμανική κληρονομιά (εθνικός όρκος), ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοιλού δήλωσε ότι η Δαμασκός και το Χαλέπι αποτελούσαν περιοχές που «ήταν Τουρκία».

Σε ομιλία του σε συνάντηση υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο ίδιος δήλωσε ότι οι Τούρκοι και οι Σύροι ανήκουν σε ένα έθνος και ζούσαν κάτω από μια σημαία για σχεδόν 400 χρόνια.

Και πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος που ήταν επίσης αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του ΑΚΡ, επί εποχής Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η Δαμασκός ήταν δική μας, το Χαλέπι  ήταν δικός μας και βρίσκονταν στα σύνορα του έθνους μας που έχει οριοθετήσει το Οθωμανικό Γενικό Συμβούλιο''. 

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι επικαλούνται το οθωμανικό όρκο, που περιλαμβάνει εδάφη σε Αιγαίο Δυτική Θράκη, Βουλγαρία κά.

(Όσον αφορά το χάρτη, που υπάρχει συνημμένος στον Εθνικό Όρκο, αυτός περιλαμβάνει τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, την Δυτική Θράκη, μέχρι το Νέστο ποταμό, την Κύπρο, την Αντιόχεια, το Χαλέπι, την Τζαραμπλούζ, την Ντερ αλ Ζορ, τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τη Σουλεϊμανγία).

Αμυντικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να επεκτείνει τα σύνορα της Τουρκίας με το σύνθημα της οθωμανικής κληρονομιάς και για αυτό εργάστηκε για να υποστηρίξει τρομοκρατικές συμμορίες ισλαμιστών, ούτως ώστε να επιτύχει αυτές τις φιλοδοξίες, υπό την ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ  τώρα υποστηρίζει την οργάνωση Janhet al-Nusra.

Οι αραβικές χώρες, ιδίως η Συρία, έχουν γίνει κύριος στόχος των στρατιωτικών επεκτατικών επιχειρήσεων του Ερντογάν.

Αρκετές αναφορές αποκάλυψαν ότι η Τουρκία συνέβαλε στην τροφοδοσία της συριακής διαμάχης υποστηρίζοντας την Αλ Κάιντα, το ISIS και άλλες ομάδες.

Μια έκθεση που δημοσίευσε το "Nordic Monitor" τον περασμένο Ιανουάριο, αποκάλυψε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν Τούρκους αξιωματικούς για να εκπαιδεύσουν και να οπλίσουν τρομοκράτες και να τους αποστείλουν στη Συρία για να ανατρέψουν το καθεστώς.

Αρκετές αναφορές επιβεβαιώνουν ότι η τουρκική μυστική υπηρεσία με την βοήθεια των Τζιχαντιστών επιχείρησε  να καταλάβει τα εδάφη της βόρειας Συρίας για να τα προσαρτήσει στο τουρκικό κράτος.

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν έκανε συνεχώς δηλώσεις σχετικά με τη λεγόμενη "Ζώνη ασφαλείας" στη Βόρεια Συρία, η οποία προτάθηκε από τις ΗΠΑ , υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ότι η δημιουργία της αφορούσε  αποκλειστικά μια μεγάλη περιοχή στα Βόρεια υπό τον έλεγχο της Τουρκίας.

Διεθνείς παρατηρητές πιστεύουν ότι η τουρκική επιμονή για στρατιωτική  κυριαρχία της Άγκυρας σε αυτή την περιοχή, αφορά ουσιαστικά προσπάθεια  προσάρτησης των περιοχών της βόρειας Συρίας στο τουρκικό κράτος.

Το "Nordic Monitor" ανέφερε  πριν από δύο ημέρες ότι ένα τουρκικό δικαστήριο είχε απαγορεύσει ένα tweet  που αποκάλυψε τις λεπτομέρειες μιας βιντεοταινίας που διέρρευσε και η οποία παρουσίαζε  Τούρκους ανώτερους  αξιωματούχους που συζητούσαν "συνωμοσία στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία".

Οι «τουρκικές φιλοδοξίες» άλλωστε κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και εφόσον απειλούν καίρια  την Συρία, το ίδιο θα ισχύει αργότερα και για για την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ