Κόσμος

Ερντογάν: Ελπίζω οι ΗΠΑ να αλλάξουν την προσέγγισή τους για τους S-400

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αλλάξει η προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι στην εξαγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα επιστροφής από αυτή την συμφωνία με την Ρωσία.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι το ρωσικό σύστημα δεν μπορεί να ενταχθεί στο αεροπορικό και πυραυλικό σύστημα άμυνας του ΝΑΤΟ. Παράλληλα έχουν δηλώσει ότι αν η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά των S-400, η Ουάσινγκτον θα αποσύρει την πρότασή της να πουλήσει στην Άγκυρα πυραύλους Patriot αξίας 3,5 δισεκ. δολαρίων. Έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η αγορά των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα και ίσως αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

«Οι σχετικοί οργανισμοί διεξάγουν αυτή την στιγμή τις απαραίτητες συνομιλίες. Θα συνεχίσουν να το κάνουν. Θα μιλήσουν επίσης στο Κογκρέσο. Ελπίζω ότι αυτή τη λανθασμένη προσέγγιση (των ΗΠΑ) θα αλλάξει», τόνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα αλλαγής της πορείας στη συμφωνία της Τουρκίας με την Ρωσία για τους S-400, ενώ αναφορικά με το ζήτημα των αμερικανικών συστημάτων πυραύλων Patriot, τόνισε ότι «αν οι ΗΠΑ μας δώσουν καλούς όρους, είμαστε ανοιχτοί και σε αυτό επίσης. Χρειάζεται να εργαζόμαστε με εναλλακτικές», σημείωσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στο κανάλι CNN Turk ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να αθετήσει τις υποσχέσεις της προς την Μόσχα αναφορικά με τη συμφωνία αγοράς των S-400. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνω οποιεσδήποτε δηλώσεις σε σχέση με τους S-400, είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Η Τουρκία δεν θα αθετήσει ποτέ τις υποσχέσεις που έχει δώσει. Δεν μας αφορούν αυτά που λένε άλλοι», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δενδιας
Ελληνοτουρκικά 0

Τους έκοψε τον ύπνο ο Δένδιας; Η Άγκυρα «αφρίζει» για τους πυραύλους στο Αιγαίο την ώρα που ο Ερντογάν ψάχνει σωσίβιο στο Κοράνι

Εκνευρισμός στα τουρκικά ΜΜΕ μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας. Το παραλήρημα Ερντογάν και η διπλωματική...
Dark Eagle
Μέση Ανατολή 0

Ο Τραμπ βγάζει τον «Σκοτεινό Αετό» από το κλουβί: Το αμερικανικό υπερόπλο των 15 εκατ. δολαρίων που ετοιμάζεται να χτυπήσει την «καρδιά» του Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση πιέζει για την παρθενική αποστολή του υπερηχητικού πυραύλου LRHW στη Μέση Ανατολή,...