Κόσμος

Να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ ζητάει η Γενεύη από την ελβετική κυβέρνηση

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση Ασάνζ. Η Γενεύη ζήτησε από την ελβετική κυβέρνηση να παραχωρήσει άσυλο στον ιδρυτή των WikiLeaks.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ δήλωσαν στις 23 Ιανουαρίου ότι έχουν καταθέσει επείγουσα αίτηση στην Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) με έδρα την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αναγκάσουν τις αμερικανικές αρχές να αποκαλύψουν τις κατηγορίες εναντίον του.

Το δημοτικό συμβούλιο της Γενεύης κάλεσε την ελβετική κυβέρνηση να παράσχει άσυλο στον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο από το 2012, ανέφερε η ελβετική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία RTS.

Η πρόταση έγινε από τον Έρικ Μπέρτινατ του συντηρητικού λαϊκού κόμματος, ο οποίος δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι αξίζει να στηριχθούν προσωπικότητες όπως ο Ασσάνζ, γιατί «διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να βυθιστούμε σε ένα ολοκληρωτικό κράτος».

Η ελβετική κυβέρνηση έχει ήδη απαντήσει στο αίτημα, λέγοντας ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks «δεν είναι υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επομένως η Ελβετία δεν μπορεί να τον υπερασπιστεί με την ιδιότητα αυτή».

Τον Ιανουάριο, οι δικηγόροι του Ασάνζ ανέφεραν ότι ζήτησε από την επιτροπή IACHR να αναγκάσει το Εκουαδόρ να τον προστατεύσει από τις δραστηριότητες κατασκοπείας εναντίον του, να σταματήσει την απομόνωση που του επιβλήθηκε και να τον προστατεύσει από την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιτροπή έδωσε στο Εκουαδόρ πέντε ημέρες για να απαντήσει σε επτά ερωτήσεις σχετικά με τις απειλές κατά του ασύλου του Ασάνζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ