Κόσμος

Σκηνικό έντασης στην Αν. Ευρώπη: Μυστικές μετακινήσεις νατοϊκών στρατευμάτων σε Σλοβακία-Τσεχία - Κατάρριψη ρωσικού drone από τους Ουκρανούς

Σκηνικό έντασης στήνεται στην Ανατολική Ευρώπη, με μυστικές μετακινήσεις νατοϊκών στρατευμάτων σε Τσεχία και Σλοβακία και κατάρριψη ρωσικού αεροχήματος από ουκρανικό ελικόπτερο.

Στην περίπτωση της μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού σε Σλοβακία και Τσεχία, τα τοπικά ΜΜΕ το απέκρυψαν και σε περιπτώσεις που προέκυπταν κυκλοφοριακά προβλήματα, μετέδιδαν ψευδείς πληροφορίες.

Το άθροισμα των τελευταίων γεγονότων, είναι μια προαναγγελία δυσάρεστων εξελίξεων, επισημαίνει έμπειρος στρατιωτικός αναλυτής.

Μετακινήσεις στρατιωτικών κομβόι σε Σλοβακία και Τσεχία απαθανατίζονται σε βίντεο, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του Sputnik. Για «στρατιωτικοποιημένη ζώνη Σένγκεν» κάνει λόγο στρατιωτικός αναλυτής.

Βίντεο, στα οποία απεικονίζονται «μυστικές» μετακινήσεις αμερικανικών στρατιωτικών κομβόι σε Σλοβακία και Τσεχία, περιήλθαν στην κατοχή του Sputnik.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο βίντεο, εκ των οποίων το πρώτο γυρίστηκε στην Μπρατισλάβα στις 6 Οκτωβρίου και το δεύτερο στην τσεχική πόλη Στάρα Μπολέσλαβ στις 7 Οκτωβρίου.

Δυνάμεις της αστυνομίας, όπως μαρτυρούν οι εικόνες, μπλοκάρουν την κυκλοφορία στις οδικές αρτηρίες, προκειμένου να επιτραπεί η διέλευση του στρατιωτικού κομβόι, το οποίο μετέφερε αμερικανικό εξοπλισμό.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μετακινήσεις δεν έτυχαν καμίας τηλεοπτικής κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών.

Ένας Σλοβάκος οδηγός, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό, μιλώντας στο Sputnik, δήλωσε τα εξής: «Άκουγα το δελτίο κυκλοφορίας στο ραδιόφωνο και ενώ έγινε μνεία στο κυκλοφοριακό κομφούζιο, δεν υπήρξε καμία αναφορά στο ότι η αιτία της κίνησης συνίστατο στη μετακίνηση ξένων στρατευμάτων.

Αντίθετα, είπαν ότι σχετιζόταν με εργασίες στο οδόστρωμα. Μας κοροϊδεύουν ακόμη και στο δελτίο κυκλοφορίας».

Από την πλευρά του, στρατιωτικός αναλυτής, μιλώντας επίσης στο Sputnik, παρατήρησε ότι οι μυστικές μετακινήσεις στρατευμάτων προαναγγέλλουν δυσάρεστες εξελίξεις.

«Έχει δημιουργηθεί μία "στρατιωτική ζώνη Σένγκεν" στην ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της προτεινόμενης ιδέας του πρώην Αμερικανού στρατηγού, αρμόδιου για την Ευρώπη, Μπεν Χοντς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος έχει ταχθεί υπέρ της «δυνατότητας τάχιστης μετακίνησης των νατοϊκών στρατευμάτων στο εσωτερικό της Ευρώπης, χωρίς την ανάγκη χορήγησης άδειας από τις συμμαχικές χώρες».

https://video.img.ria.ru/Volume45/Flv/2018/10/10/2018_10_10_n1_mfzpmppv.bmc.mp4

https://video.img.ria.ru/Volume45/Flv/2018/10/10/2018_10_10_n_fvqgwobc.cj3.mp4

Κατάρριψη ρωσικού αεροχήματος Orlan-10 από ουκρανικό ελικόπτερο Mi-24

Ρωσικό αερόχημα τύπου Orlan-10 κατέρριψε ουκρανικό επιθετικό ελικόπτερο τύπου Mi-24 το περασμένο Σάββατο 13 Οκτωβρίου.

Η κατάρριψη έλαβε χώρα στην Ανατολική Ουκρανία στην άξονα των πόλεων Lysychansk-Severodonetsk με την τελευταία να απέχει από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα 95 χλμ.

Η κατάρριψη πραγματοποιήθηκε στις 09.58 κοντά στον οικισμό Borovske στην περιοχή του Luhansk.

Το αερόχημα Orlan-10 χρησιμοποιείται από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και χρησιμοποιείται σε αποστολές αναγνώρισης, συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, εντοπισμό ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών, και παρακολούθηση στόχων.

Το Orlan-10 έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 18 κιλά, άνοιγμα πτερύγων 3,1 μέτρα ωφέλιμο φορτίο 3 κιλά αυτονομία 10 ώρες, μέγιστη εμβέλεια 300 χλμ, ταχύτητα πτήσης 70-150 χλμ / ώρα και επιχειρησιακό ύψος 5 χλμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ