Κόσμος

Σε θέσεις μάχης ο Τουρκικός στρατός: Έπεται επιχείρηση κατά του PKK - Προ ολοκαυτώματος στην Ιντλίμπ - Η Άγκυρα κατηγορεί ΗΠΑ

Αναζωπύρωση των μετώπων στη Συρία δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις καθώς ο τουρκικός στρατός έχει παραταχθεί σε θέσεις μάχης και αναμένει εντολές για επιχειρήσεις κατά του PKK και των Κούρδων μαχητών.

Την ίδια στιγμή, Τούρκοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν άκρως επιθετικές δηλώσεις κατά των ΗΠΑ για την στήριξη και τις προμήθειες που παρέχουν στους Κούρδους αντάρτες και ενώ ο μεγαλύτερος φόβος των Τούρκων καθεστωτικών είναι η δημιουργία του Κουρδικού κράτους που πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, έχουμε πολεμική κινητοποίηση στην Ιντλίμπ, καθώς στρατεύματα και ομάδες τζιχαντιστών αψηφούν τη συμφωνία αποστρατικοποίησης Ρωσίας-Τουρκίας και συνεχίζουν τον πόλεμο.

Όλα δείχνουν πως τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν νέες εξελίξεις στην περιοχή και θα αλλάξουν τα έως τώρα γνωστά δεδομένα.

Σε θέσεις μάχης έχουν παραταχθεί τα στρατεύματα των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και περιμένουν το πρόσταγμα του Ερντογάν για να ξεκινήσουν την επίθεση τους ανατολικά του Ευφράτη με σκοπό να πραγματοποιήσουν στρατιωτική επιχείρηση κατά των μαχητών του PKK, καθώς πλέον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές προετοιμασίες.

Ο διοικητής του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Manbij του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, Αντνά Αμπού Φαϊσάλ, αποκάλυψε τις λεπτομέρειες σχετικά με την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak και είπε:

"Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε με περισσότερους από 20.000 στρατιώτες που βρίσκονται σε θέσεις μάχης κατά μήκος της διαδρομής από το ανατολικό χωριό Kıraata, το Τσαντ, το Τόγκαρ, το Χάρνανι, το Αβν Ντέντ, το Μασέλλι και τα αραβικά χωριά Χασάν στην πόλη Σουκκαρίγια».

Ο Faisal κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι νομιμοποιούν την τρομοκρατία για να μπορούν να παραμένουν στην περιοχή. Μάλιστα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει πάνω από 5000 φορτηγά με οπλισμό στους Κούρδους μαχητές, παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην περιοχή δήλωσε ότι "Η τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ αποτελείται μόνο από δειλούς, που κρύβονται στις σπηλιές τους.¨

"Το μόνο πράγμα που εγγυάται την επιβίωση τους είναι η αμερικανική σημαία, τα στρατεύματα και τα τεθωρακισμένα οχήματα των ΗΠΑ", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, αλλά και ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ την προηγούμενη εβδομάδα, απείλησαν τους Κούρδους με αφανισμό σε αντίποινα για την ενέδρα που σκότωσε 8 τούρκους στρατιώτες.

Ωστόσο, ακόμα παραμένει άγνωστο πότε και αν τελικά οι απειλές τους θα γίνουν πράξη, αφού από ότι φαίνεται υπάρχουν εξελίξεις τόσο στο μέτωπο με τις ΗΠΑ, αλλά και στο μέτωπο της Ιντλίμπ.

Οι τζιχαντιστές παραμένουν σε μια ζώνη από όπου υποτίθεται θα είχαν απομακρυνθεί πριν από το πρωί σήμερα και σκοπεύουν να συνεχίσουν να μάχονται, εξέλιξη που σηματοδοτεί την αθέτηση της ρωσοτουρκικής συμφωνίας για την επαρχία Ιντλίμπ, η οποία στη θεωρία θα αποτρέψει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον του τελευταίου μεγάλου προπυργίου των αντικαθεστωτικών στη Συρία.

Οι τζιχαντιστές, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής αυτής συριακής επαρχίας, κατέχουν ακόμη μια ζώνη που θα όφειλε να έχει «αποστρατιωτικοποιηθεί» μετά τη χρονική προθεσμία που προβλεπόταν για την αποχώρησή τους από αυτήν, το βράδυ της Κυριακής, με βάση το ρωσοτουρκικό σχέδιο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν είχε διαπιστωθεί καμιά υποχώρηση των τζιχαντιστών πριν από τα μεσάνυχτα, κατά παραβίαση της συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα, σύμμαχο του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και την Άγκυρα, προστάτιδα ορισμένων οργανώσεων ανταρτών.

Οι τζιχαντιστές έδωσαν μια ένδειξη των προθέσεών τους λίγες ώρες πριν από την παρέλευση της προθεσμίας: «δεν θα εγκαταλείψουμε (…) τον τζιχάντ και τη μάχη για να πραγματωθούν οι στόχοι της ιερής επανάστασής μας, πρωτίστως η ανατροπή του εγκληματικού καθεστώτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η μεγαλύτερη συμμαχία τζιχαντιστών της Ιντλίμπ, στην οποία κυριαρχεί ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα όπλα μας», πρόσθεσε. Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ πάντως δεν ξεκαθάρισε εάν απορρίπτει πλήρως τη ρωσοτουρκική συμφωνία που συνήφθη τη 17η Σεπτεμβρίου στο Σότσι. Κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην Τουρκία, η τζιχαντιστική συμμαχία ανέφερε ότι «εκτιμά τις προσπάθειες όλων εκείνων που μάχονται στο εσωτερικό της Συρίας και στο εξωτερικό για να προστατεύσουν τις περιοχές που έχουν απελευθερωθεί (από το καθεστώς) και να εμποδίσουν την καταστροφή τους ή σφαγές».

Παραβιάσεις της συμφωνίας

«Αλλά προειδοποιούμε εναντίον της διπροσωπίας της ρωσικής δύναμης κατοχής και εναντίον κάθε εμπιστοσύνης στις προθέσεις της», συνέχισε η ανακοίνωση της Χαγιάτ Ταχίρ αλ Σαμ, που μαζί με άλλες οργανώσεις τζιχαντιστών ελέγχουν πάνω από τα δύο τρίτα της μελλοντικής ουδέτερης ζώνης και το 60% της επαρχίας.

Η ρωσοτουρκική συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που θα χωρίζει τις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς Άσαντ από εκείνες που κατέχουν οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές, επιτρέποντας έτσι να αποφευχθεί μια επίθεση που ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφραζαν φόβους πως θα οδηγούσε σε ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (ΧΤΣ) «προσπάθησε να κερδίσει χρόνο αποφεύγοντας να απορρίψει ρητά» τη συμφωνία, έκρινε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά για τον Σαμ Χέλερ, αναλυτή της οργάνωσης International Crisis Group, η ανακοίνωση της ΧΤΣ μοιάζει σαν «σιωπηρή αποδοχή του σχεδίου του Σότσι».

Το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης, η ισχυρότερη οργάνωση των ανταρτών, έχει αποδεχθεί επίσημα τη συμφωνία και διαβεβαίωσε ότι απέσυρε όλα τα βαριά όπλα από την ουδέτερη ζώνη την περασμένη Τετάρτη, τηρώντας την προθεσμία.

Όμως το βράδυ του Σαββάτου, πολλά ολμοβόλα που βρίσκονταν στην ουδέτερη ζώνη στοχοθέτησαν μια θέση του στρατού στην Τζουρίν, στο βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας Χάμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες, ενώ έπληξαν επίσης περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΜΚΟ δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν τα πυρά προήλθαν από αντάρτες ή τζιχαντιστές. «Πρόκειται για την πρώτη σαφή παραβίαση της συμφωνίας μετά την απόσυρση των βαρέων όπλων. Αυτή η ζώνη θεωρείτο ότι ήταν απαλλαγμένη από τα ολμοβόλα», είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Πιθανές επιθέσεις

Η προσκείμενη στο καθεστώς εφημερίδα Αλ Ουάταν έκανε επίσης λόγο για βομβαρδισμούς, επισημαίνοντας ότι περιοχές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού επλήγησαν από «όλμους και πυρά βαρέος πυροβολικού που υποτίθεται είχαν αποσυρθεί από τη ζώνη» που θεωρητικά θα μετατρεπόταν σε ουδέτερη.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, το καθεστώς έκανε επίσης σποραδικούς βομβαρδισμούς τμημάτων της ουδέτερης ζώνης τις τελευταίες ημέρες. Νέοι βομβαρδισμοί καταγράφηκαν το βράδυ της Κυριακής σε έναν τομέα «στο δυτικό τμήμα της ουδέτερης ζώνης», που γειτονεύει με την επαρχία Χάμα.

Σε έκθεση του κέντρου μελετών Omran, που εδρεύει στην Τουρκία, ο ειδικός στη Συρία Ναουάρ Όλιβερ προέβλεψε ότι εάν η ΧΤΣ προσπαθήσει να ανατρέψει τη συμφωνία, προβλέπονται δύο σενάρια: είτε η Τουρκία και το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης «θα εξαπολύσουν επίθεση» μαζί εναντίον των τζιχαντιστών, είτε «η Ρωσία θα αδράξει την ευκαιρία», προκειμένου μαζί «με το καθεστώς και τους συμμάχους της να μπουν στην Ιντλίμπ».

Ο Άσαντ, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει τη βούλησή του να ανακαταλάβει το σύνολο της επικράτειας της Συρίας, χαρακτηρίζει «προσωρινή» τη ρωσοτουρκική συμφωνία για την Ιντλίμπ και διαβεβαιώνει πως η επαρχία και οι γειτονικές της περιοχές «θα επιστρέψουν» στον έλεγχο της Δαμασκού.

Την Παρασκευή, κάτοικοι της Ιντλίμπ έλαβαν προειδοποιήσεις στα κινητά τους από τον συριακό στρατό. «Απομακρυνθείτε από τους μαχητές. Η μοίρα τους είναι σφραγισμένη», διεμήνυε ένα από τα μηνύματα αυτά.

Η συμφωνία Άγκυρας-Μόσχας προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων τα επτά χρόνια του πολέμου στη Συρία, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 360.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ