Κόσμος

Συνάντηση «αστραπή» Πούτιν-Ερντογάν: Συμφώνησαν στη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στο Ιντλίμπ - Καθοριστικές αποφάσεις στο Σότσι

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ μετά τη σύντομη συνάντησή τους στη ρωσική πόλη του Σότσι.

Ο Ρώσος και ο Τούρκος ηγέτης συμφώνησαν ότι θα έχουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που θα χωρίζει τις δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης και τους αντάρτες μέσα στο Ιντλίμπ, ωστόσο, δεν διευκρίνισαν την ακριβή θέση της ζώνης αυτής.

Η συμφωνία αυτή έρχεται μόλις λίγες μέρες αφού οι Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να μεταφέρουν τα στρατεύματά τους από την επαρχία Hatay στο κυβερνείο του Ιντλίμπ της Συρίας.

Η αποστρατικοποιημένη ζώνη θα είναι έκτασης 15 – 20 χιλιομέτρων, και θα έχει δημιουργηθεί έως τις 15 Οκτωβρίου, ενώ έως τις 10 Οκτωβρίου θα έχει αποσυρθεί από τη ζώνη όλος ο βαρύς οπλισμός. Εκεί θα υπάρχουν περιπολίες τόσο του ρωσικού όσο και του ρωσικού στρατού, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ειρήνη.

Από την αποστρατικοποιημένη ζώνη θα κληθούν να αποχωρήσουν όλοι οι αντάρτες, μεταξύ των οποίων και το μέτωπο Νούσρα, όπως διευκρίνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως ανέφερε ο Β.Πούτιν, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις βαίνουν σε ένα θετικό δρόμο, με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών να ενδυναμώνονται. Οι δύο χώρες, Ρωσία και Τουρκία, ενισχύουν τους δεσμούς τους για την περιφερειακή ασφάλεια και τη διεθνή πολιτική.

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν, ανέφερε ότι η βάση της σημερινής συζήτησης στο Σότσι θα φέρει ελπίδα εναλλακτικών επιλογών στην περιοχή.

Η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν άρχισε στις 14.50 και ολοκληρώθηκε στις 16.40. Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για θέματα που αφορούν την οικονομία και την ενέργεια, ενώ από την ατζέντα της συνάντησης δεν θα μπορούσε να λείπει η Συρία.

Στις δηλώσεις του μπροστά στους δημοσιογράφους, πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά, θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν υπενθύμισε στους εκπροσώπους του Τύπου τη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν, πριν από ένα χρόνο, στο Σότσι. «Έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Κάποια από αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα. Θα συζητήσουμε και αυτά και θα αναζητήσουμε λύσεις».

Από την πλευρά του ο Τούκρος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο ίδιο πνεύμα είπε: «Θα ήθελα να σας εκφράσω την βαθύτατη μου ευγνωμοσύνη. Το ταξίδι μας από την Κωνσταντινούπολη στο Σότσι διήρκεσε μόνο δύο ώρες.

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στις συστηματικές συναντήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο, είπε:

«Είχαμε αρκετές συναντήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο Σότσι, στην Τεχεράνη και στην Κωνσταντινούπολη. Αναμφισβήτητα, ανταλλάξαμε απόψεις κατά την διάρκεια των συναντήσεων αυτών και πιστεύω ότι αυτό θα ενισχύσει την συνεργασία μας.

Αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη μας σε περιφερειακά ζητήματα, ο κόσμος στην περιφέρεια υπολογίζει στην συνεργασία μας. Πιστεύω ότι όχι μόνο η περιοχή, αλλά όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει την συνάντηση μας σήμερα. Ελπίζω τα όσα θα δηλώσουμε μετά την συνάντηση μας στο Σότσι θα δώσουν μια νέα ελπίδα για την περιοχή».

https://www.youtube.com/watch?v=1f3BzMJYNhw

Ο Πούτιν υποδέχεται τον Ερντογάν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ