Κόσμος

Χοντραίνει το «παιχνίδι» ο Ερντογάν: Προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της απόφασης Τραμπ - Κάνει αντιαμερικανικό μέτωπο με Κίνα,Ρωσία και Γερμανία

Επίσημη προσφυγή στον ΠΟΕ από την Άγκυρα κατά της απόφασης Τραμπ για ενίσχυση των κυρώσεων. Ο Ερντογάν χοντραίνει το παιχνίδι δημιουργώντας ένα αντιαμερικανικό μέτωπο με Ρωσία, Κίνα και Γερμανία.

Η αμερικανοτουρκική κρίση κλιμακώνεται και έρχονται τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό σκηνικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι η Άγκυρα πραγματοποίησε τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει για προσφυγή στον Οργανισμό αναφορικά με τον διπλασιασμό των δασμών από τις ΗΠΑ.

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσέφυγε επισήμως η Τουρκία εναντίον των ΗΠΑ για τους δασμούς που επέβαλαν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΕ, «η Τουρκία έχει ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου συμβουλές για τη διαμάχη με τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Το αίτημα δόθηκε σε στελέχη του ΠΟΕ στις 20 Αυγούστου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκάν είχε προαναγγείλει ότι η Άγκυρα θα προσέφευγε στον ΠΟΕ για τον διπλασιασμό των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Αυγούστου, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκρίνει την την επιβολή δασμών 50% στις εισαγωγές χάλυβα από την Τουρκία και 20% στις αντίστοιχες εισαγωγές αλουμινίου, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να καταρρεύσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαρραγεί λόγω της κράτησης του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία από το 2016. Την περασμένη Τετάρτη, ένα τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για απελευθέρωση του πάστορα. Την ίδια ημέρα η Τουρκία απάντησε στις ΗΠΑ επιβάλλοντας δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων.

Η Τουρκία κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διανεμήθηκε σήμερα στα μέλη του ΠΟΕ.

Η Άγκυρα ζητά επισήμως την έναρξη «διαβουλεύσεων» με τις ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, αίτημα που αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία διευθέτησης των διαφορών.

«Η Τουρκία αιτήθηκε να διεξαχθούν διαβουλεύσεις, στους κόλπους του ΠΟΕ, με τις ΗΠΑ σχετικά με τους πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, τους οποίος επέβαλαν οι ΗΠΑ. Το αίτημα γνωστοποιήθηκε στα κράτη μέλη του ΠΟΕ την 20η Αυγούστου» εξηγείται στο σχετικό έγγραφο.

Η τουρκική και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες προκειμένου να βρουν μια λύση μέσω του διαλόγου, ειδάλλως η Τουρκία μπορεί να ζητήσει επιδίκαση από επιτροπή του ΠΟΕ.

Όπως είχαμε αποκαλύψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Τραμπ διέταξε νέο χτύπημα στην τουρκική οικονομία ενώ η Τουρκία προσέφυγε στον ΠΟΕ για να σωθεί.

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έχει προσφύγει η Άγκυρα κατά της πρόσφατης απόφασης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, σύμφωνα με την υπουργό Εμπορίου της χώρας, Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Μιλώντας στο περιθώριο της 10ης Διάσκεψης Πρεσβευτών της Τουρκίας στην Άγκυρα, η Πεκτζάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει προσκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσέλθουν σε ένα πάνελ διαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), πρόσκληση που ήδη έχει λάβει η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όπως τόνισε η Τουρκάλα υπουργός Εμπορίου, η απόφαση ελήφθη μετά την απόφαση Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα να κλιμακώσει την επίθεση κατά της Άγκυρας, διπλασιάζοντας τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία, στο 20% και στο 50% αντίστοιχα.

Η Τουρκία βρίσκεται σε εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Μάρτιο, όταν ο Τραμπ επέβαλε αρχικά δασμούς 10% και 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, αντίστοιχα, από εταίρους των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Η Άγκυρα τότε χαρακτήρισε απαράδεκτους τους δασμούς και δεσμεύθηκε να λάβει ανταποδοτικά μέτρα.

Μετά την κίνηση των ΗΠΑ να διπλασιάσουν τους δασμούς για την Τουρκία, η Άγκυρα απάντησε με το ίδιο νόμισμα, διπλασιάζοντας τους δασμούς που επιβάλλει σε 22 προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, αξίας 533 εκατ. δολαρίων, όπως σημείωσε η Πεκτζάν.

Οι τουρκικές τράπεζες αναζητούν κεφάλαια ύψους 32 δισ. δολαρίων

Η τουρκική οικονομία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αντέξει τη ραγδαία υποτίμηση της λίρας, χωρίς να υποστεί πιστωτική ασφυξία.

Ωστόσο η πίεση για τις τράπεζες της χώρας εντείνεται, με τους επόμενους τέσσερις μήνες να θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Βloomberg και της Capital Economics κυβέρνηση, τράπεζες και επιχειρήσεις καλούνται να αποπληρώσουν ομόλογα ύψους 44 δισ. δολαρίων, που λήγουν από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου έως και τα τέλη του 2019.

Οι υποχρεώσεις κράτους και εταιρειών είναι σχετικά μικρές, 9 δισ. και 3 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Το μεγάλο βάρος αφορά τις τράπεζες, που καλούνται να βρουν κεφάλαια για αναχρηματοδότηση χρέους ύψους 32 δισ. δολαρίων έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Έως το Δεκέμβριο θα πρέπει να αποπληρώνουν εξωτερικό χρέος ύψους 2 δισ. δολαρίων μηνιαίως. Την επόμενη χρονιά τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς τον Απρίλιο και τον Μάιο το βάρος ανέρχεται στα 4,5 δισ. δολάρια μηνιαίως.

Θα πρέπει δε να συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι τα επιτόκια των ομολόγων ανεβαίνουν συνεχώς και επομένως η αναχρηματοδότηση του χρέους καθίσταται ολοένα και πιο ακριβή υπόθεση όσο η κρίση επιμένει.

Η Άγκυρα δεν θέλει να δείξει ότι υποχωρεί έναντι των αμερικανικών πιέσεων και περιμένει από την Ουάσιγκτον να προβεί εκείνη πρώτη σε μία κίνηση καλής θελήσεως, όπως για παράδειγμα να κλείσει την έρευνα για τουρκική τράπεζα, που αντιμετωπίζει πρόστιμα πολλών δισ. δολαρίων για συναλλαγές με το Ιράν.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να ανταποδώσει με την απελευθέρωση του πάστορα. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την όποια συναλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ