Κόσμος

Ταϊλάνδη: Πιέζει ο χρόνος για τα 12 αγόρια! Ίσως τις επόμενες ώρες η επιχείρηση διάσωσης

Ο χρόνος πιέζει και μάλιστα ασφυκτικά. Η Ταϊλάνδη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην υπόθεση του απεγκλωβισμού των 12 παιδιών του του προπονητή τους, που από τις 23 Ιουνίου έχουν παγιδευτεί μέσα σε σπήλαιο. Η επιχείρηση για τη διάσωσή του είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όμως φαίνεται πως οι αρχές αναγκάζονται από τις συνθήκες να επισπεύσουν τις κινήσεις τους.

Η εκτίμηση ανήκει σε Δανό δύτη που συμμετέχει στις επιχειρήσεις για τη διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους. Ο Ιβάν Κάραντζιτς είναι ένας από τους πολλούς εθελοντές δύτες που έχουν σπεύσει στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσουν τις αρχές. Μιλώντας στο Sky News εξέφρασε την άποψη ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 13 μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Σήμερα ή αύριο.

«Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν εμπειρία για τη διάσωση των παιδιών από τη σπηλιά», είπε. Και όταν ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα μπορούσε να γίνει η επιχείρηση, απάντησε: «Σήμερα ή αύριο, νομίζω».

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/1015142697789685760

Η εκτίμηση αυτή έρχεται λίγο αφού, για πρώτη φορά, οι αρχές παραδέχτηκαν ότι ο χρόνος, πλέον, είναι περιορισμένος. Τα παιδιά και ο προπονητής τους παραμένουν στο σπήλαιο για 13η μέρα. Κάποια από τα παιδιά είναι εξαιρετικά εξασθενημένα. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, όμως, η ψυχολογία τους είναι καλή αφού ρώτησαν τους δύτες για τα αποτελέσματα του Μουντιάλ.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Ήδη μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τους. Ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η επικίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα ξεκινήσει σήμερα, την ώρα που οι βροχοπτώσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Θρήνος στην Ταϊλάνδη για τον ήρωα δύτη

Δεν είναι μόνο ο φόβος πως εξαιτίας των μουσώνων θα βρέξει ξανά καταρρακτωδώς στην περιοχή. Ήδη άλλωστε έβρεξε το πρωί της Παρασκευής (06.07.2018) αλλά ευτυχώς η βροχή κράτησε μόνο πέντε λεπτά. Τις εξελίξεις επισπεύδει και μια τραγική εξέλιξη, ο θάνατος του 38χρονου βετεράνου και εξαιρετικά πεπειραμένου δύτη του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, Σαμάν Κουνάν.

Ο 38χρονος δύτης έχασε τη ζωή του έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ