Κόσμος

6.000 ισλαμιστές παραδίδουν όπλα, ζητούν έλεος και διαφυγή από τη Ν.Συρία - Μακελειό στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας - Σκούπα σε 230 τ.χλμ

Toυ Βασίλη Καπούλα

O συριακός Στρατός ανακατέλαβε σήμερα 230 τ. χλμ εδάφους κατά μήκος των συνόρων με την Ιορδανία. 6.000 ισλαμιστές είδαν τις γραμμές άμυνας τους να έχουν διαλυθεί και να περικυκλώνονται από τον συριακό Στρατό με συνέπεια να συμφωνήσουν με τους όρους εκεχειρίας και να ζητήσουν ασφαλές πέρασμα προς Ιντλίμπ.

Πηγές των "μετριοπαθών ανταρτών" τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς δήλωσαν πως οι Σύροι άμαχοι που διέφυγαν από τη νοτιοδυτική Συρία θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ρωσικές εγγυήσεις προστασίας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα από τη Ρωσία.

Οι ρωσικές εγγυήσεις θα επεκταθούν επίσης και στους μαχητές των μετριοπαθών ανταρτών που θέλουν να «διευθετήσουν το καθεστώς» τους με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ – μια διαδικασία με την οποία πρώην "αντάρτες" αποδέχονται να ζήσουν ξανά υπό κρατική διοίκηση, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού και ανακατέλαβαν σήμερα το συνοριακό φυλάκιο Νασίμπ στη μεθόριο με την Ιορδανία, τρία και πλέον χρόνια μετά την κατάληψή του από τους ισλαμιστές σφραγίζοντας τα σύνορα και κλείνοντας την εισαγωγή όπλων από το σημείο αυτό.

«Οχήματα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας και εκπρόσωποι της (συριακής) διοίκησης των συνόρων έφθασαν στο φυλάκιο (...) χωρίς (να προηγηθεί) καμία μάχη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana ανέφερε από την πλευρά του πως «η συριακή σημεία υψώθηκε στο φυλάκιο Νασίμπ».

Οι δυνάμεις "Τίγρης" "σκούπισαν" την νότια πλευρά της  Busra Al-Sham και συγκεκριμένα τις πόλεις Samad, Samaj, Taysiya, Muqtalah, Nada και Al-‘Amman.

Επιπλέον, ο συριακός Στρατός κατέλαβε νέα φυλάκια στα σύνορα καθώς οι ισλαμιστές άρχισαν να αποσύρονται δυτικά προς την πόλη Al-Mata’yah.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, ο συριακός Στρατός κατέλαβε τα φυλάκια από το Νο 67 έως το Νο71 με συνέπεια να εκκαθαριστούν 230 τχλμ εδάφους στην ΝΑ Daraa.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ρωσοσυριακές δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκληρωτική εκκαθάριση του άξονα Sweida-Daraa για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Συρία.

Οι ισλαμιστές συνεχίζουν ακόμη την παράδοση οπλισμού.

Είναι απίστευτες οι ποσότητες που κατείχαν σε  IEDs, RPGs, σφαίρες όλων των ειδών, συστήματα επικοινωνίας, T-55, T-55M, 2 T-55AMV, 1 VT-55KS, 5 BMP, ZU-23, BMP-1P, 2 122 mm D-30, 37 mm M1939,  T-55AMV , 7 εκτοξευτές TOW, 2 εκτοξευτές MILAN, 15 Kunkors και Fagot missiles, 12 πυραύλους Red Arrow.

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος...

https://www.youtube.com/watch?v=BPYdKW59An0

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ