Κόσμος

Κρίσιμες συνομιλίες Ισραήλ-Ρωσίας για Ιράν/Χεζμπολαχ και Γκολάν: Ή τα βρίσκουν ή ανάφλεξη...

Εσπευσμένα στην Μόσχα για συνομιλίες ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Avigdor Lieberman, μαζί με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία μεταξύ των οποίων ο Αρχηγός των Υπηρεσιών Πληροφοριών,  Tamir Hainman, και ο σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας, Zohar Palti. Κεντρικό θέμα συζήτησης, το Γκολάν και οι μετακινήσεις δυνάμεων του Ιράν και της Χεζμπολάχ δίπλα στα σύνορα του Ισραήλ.

Αμέσως μετά, ο Νετανιάχου μίλησε στο τηλέφωνο με τον Β.Πούτιν για διμερή ζητήματα και για διάφορες πτυχές του συριακού όπως ειπώθηκε.

Οι συνομιλίες αυτές είναι κομβικές και το "σκάκι" και των πλευρών ξετυλίγεται σε πολλά επίπεδα.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως δυνάμεις της Χεζμπολάχ μεταμφιέστηκαν σε δυνάμεις του συριακού Στρατού και η Μόσχα αθέτησε την υπόσχεση της για "μη συμμετοχή ιρανικών ή δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε επιχειρήσεις κοντά στα ισραηλινά σύνορα".

Αντιθέτως, το Ισραήλ υποστηρίζει πως υπάρχει ραγδαία επέλαση των δυνάμεων αυτών στην Quneitra και έχουν ακροβολιστεί σε 3 περιοχές:

Στους λόφους, που βλέπουν το συριακό Γκολάν σε Tal Misbih, Tal Arbad, Tal Marez, Tal Ghasm και Tal Ghashim.

Επειτα χωρίζονται σε 3 μέρη.

Το ένα μέρος εντάχθηκε στην 10η τεθωρακισμένη Μεραρχία του συριακού Στρατού στην Qatana, λεωφόρος μεταξύ Quneitra και Δαμασκού το άλλο στο Khan Arnabah.

Το τρίτο στοιχείο, πήρε θέση στο Khadar απέναντι από τις δυνάμεις των Ισραηλινών IDF στο βουνό Hermon δυτικά του Majdal Shams

Εκεί οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται πως οι Δυνάμεις της Χεζμπολάχ είναι μεταμφιεσμένοι ως στρατιώτες του συριακού Στρατού της 4ης Μεραρχίας και της 12ης Ταξιαρχίας. Από το Khadar και τα περίχωρα, η Χεζμπολάχ βλέπει τις ισραηλινές δυνάμεις στο Γκολάν και τις αμυντικές θέσεις.

Το συριακό πλέον μπήκε στην τελεική ευθεία με το ένα μέρος του να αφορά άμεσα το Ισραήλ, δηλαδή το νότιο τμήμα. Η Μόσχα ζητά ανταλλάγματα για την αποχώρηση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ και Ιράν και αυτά είναι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και το λουκέτο στην βάση των ΗΠΑ στην Al-Tanf.

Αλλωστε, για το λόγο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ κινείται προς μονομερή αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας των υψωμάτω του Γκόλαν.

Τα υψώματα αυτά έχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου  τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξαχθούν προς τις ΗΠΑ, αναφέρουν  διεθνείς επενδυτές υδρογονανθράκων και  εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων, οι οποίοι  πιέζουν σκληρά τον Τραμπ.

Το ισραηλινό λόμπι από ότι όλα δείχνουν κάνει κουμάντο στην Ουάσιγκτο, αναφέρουν πολλά ξένα ΜΜΕ και αυτό λέει πολλά για τις επερχόμενες εξελίξεις στην Μ.Ανατολή .

Πρώτον, ο Τράμπ ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι η κυβέρνηση του θα αναγνωρίσει επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, πράγμα που έγινε.

Αυτή η κίνηση ακολουθήθηκε από μια ακόμα πιο πρόσφατη απόφαση για την μονομερή απομάκρυνση των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης (JCPOA), το οποίο είναι γνωστό ως  πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, την οποία επέκρινε  επί πολλά χρόνια το Ισραήλ.

Και οι δύο κινήσεις ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες  από πολλές χώρες  συμμάχους των ΗΠΑ , ιδιαίτερα αυτές της Ευρώπης .

Θεωρήθηκαν  ως ενορχηστρωμένες προσπάθειες  από σιωνιστές δισεκατομμυριούχους  όπως του μεγιστάνα των  καζίνο  Sheldon Adelson, ο οποίος δώρισε $ 30 εκατομμύρια στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο Adelson ήταν υπεύθυνος για την απομάκρυνση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας  H.R. McMaster και  για την τοποθέτηση με τον  John Bolton , που τρέφει σαφώς πάρα πολλά φιλο-ισραηλινά αισθήματα  .

Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις των ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων υποδεικνύουν ότι το έργο του Τραμπ  για λογαριασμό του σιωνιστικού λόμπυ και πολυεθνικών ων επιχειρήσεων μόλις έχει αρχίσει.

Σύμφωνα με μια αποκλειστική έκθεση που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η ισραηλινή κυβέρνηση πιέζει τον Τραμπ  να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία επί του Γκολάν, ενός τμήματος της νότιας Συρίας , το οποίο το Ισραήλ έχει καταλάβει από το 1967 και έχει προσαρτήσει το 1981.

Το διεθνές δίκαιο και εδικά η διεθνή κοινότητα εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει την περιοχή ως τμήμα του Ισραήλ, παρόλο που το Ισραήλ έχει στείλει πάνω από 20.000 Εβραίους εποίκους  να ζουν στην περιοχή, με σκοπό να αλλοιώσουν μόνιμα την δημογραφική σύνθεση της περιοχής, μετατρέποντας τον αυτόχθονα πληθυσμό των Δρούζων σε  μειονότητα.

Πολλοί από τους Δρούζους που ζουν στα κατεχόμενα Υψώματα έχουν παράπονα για διακρίσεις από το ισραηλινό κράτος και γι αυτό συνεχίζουν να υποστηρίζουν την συριακή κυβέρνηση.

Επιπλέον, τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πιέζει σ  «εξαναγκασμό» αλλαγής ιθαγένειας στα υψώματα του Γκολάν για να αυξήσει στην συνέχεια τις απαιτήσεις του στην κυριαρχία της  περιοχής.

Το Ισραήλ ελπίζει να μετακινήσει επιπλέον 100.000 Εβραίους εποίκους στην περιοχή έως το 2020, προκειμένου να ενισχύσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο Ισραηλινός  υπουργός Πληροφοριών, A. Katz, δήλωσε στο Reuters ότι η έγκριση της Ουάσιγκτον για τον πλήρη έλεγχο των υψωμάτων του Γκολάν, ευρίσκεται στην «κορυφή της ατζέντας» των διμερών διπλωματικών σχέσεων  μεταξύ των δύο χωρών, και ότι μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα έρθει μέσα σε λίγους μήνες.

Ο Katz ισχυρίστηκε ότι «αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει μια τέτοια κίνηση. Η πιο οδυνηρή απάντηση που μπορούμε  να δώσουμε στους Ιρανούς είναι να αναγνωρίσουμε στο Γκολάν την κυριαρχία του Ισραήλ. Με μια αμερικανική δήλωση και  προεδρική διακήρυξη, η περιοχή θα κατοχυρωθεί  [νομικά] στο Ισραήλ», κατέληξε ο ίδιος.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου πιέζει τον Τράμπ για αυτό  το θέμα στο  Λευκό Οίκο, ενώ  ισχυρίστηκε ότι αυτές οι συζητήσεις επεκτάθηκαν  για να συμπεριλάβουν διάφορα επίπεδα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής  καθώς και αρκετούς Γερουσιαστές

«Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη ωριμότητα και μεγάλη πιθανότητα [...] να πάρουμε αυτό που θέλουμε σε  μερικούς μήνες», δήλωσε ο Katz.

Ο Ισραηλινός υπουργός ισχυρίστηκε όμως ότι ότι το κίνητρο για μια τέτοια κίνηση θα ωφελήσει στον αγώνα κατά της νέας  επιθετικής πολιτικής του Ιράν από τις ΗΠΑ».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας πίσω από το σχέδιο υφαρπαγής των υψωμάτων του Γκολάν είναι επίσης και τεράστιοι  πόροι πόσιμου νερού που υπάρχουν εκεί .

Πράγματι, τα κατεχόμενα Υψώματα είναι μία από τις τρεις κύριες πηγές ύδατος του  ισραηλινού κράτους, και πραγματικά είναι η  μεγαλύτερη σε μέγεθος και η  πιο άφθονη, καθώς περιλαμβάνει όλες τις ροές προς την  λίμνη Κιννερέτ (η Θάλασσα της Γαλιλαίας) και στις πηγές του Ιορδάνη ποταμού .

Αυτό το νερό έχει μεγάλη σημασία για το Ισραήλ  σύμφωνα με μελέτη  της NASA που ονόμασε την τρέχουσα περίοδο ως την χειρότερη ξηρασία στην περιοχή εδώ και σχεδόν 900 χρόνια.

Ωστόσο, η σημασία του Γκόλαν για το Ισραήλ αυξήθηκε πάρα πολύ, αφού  ανακαλύφθηκαν τεράστια αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή το 2015.

Μετά την ανακάλυψη αυτή, η κυβέρνηση Νετανιάχου  χορήγησε αποκλειστικά δικαιώματα γεώτρησης στην Afek, μια ισραηλινή θυγατρική της ενεργειακής εταιρείας Genie Energy με έδρα το Νιου Τζέρσεϋ.

Η Genie Energy υποστηρίζεται από ισχυρά συμφέροντα στις ΗΠΑ, όπως τον  πρώην υπουργό Οικονομικών Larry Summers, τον πρώην αντιπρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Halliburton Dick Cheney , και το πρώην διευθυντή της CIA James Woolsey.

Ισχυροί Σιωνιστές δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ και ο Ιακώβ Ρότσιλντ, έχουν μετοχές στην εταιρεία αυτή.

Η Afek,  θυγατρική της Genie Energy στο Γκολάν , διευθύνεται από έναν στενό φίλο του Νετανιάχου  και  πρώην μέλος της Knesset τον Ephriim "Effie" Eitam.

Ο Eitam, υπήρξε και υπουργός Εθνικής Υποδομής και Στέγασης , και είχε κάνει επανειλημμένα έκκληση να απελαθούν  όλοι οι Άραβες από το Ισραήλ, δηλώνοντας το 2006 ότι «δεν μπορούμε να είμαστε με όλους αυτούς τους Άραβες και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη γη [...] θα πρέπει να πάρουμε μια άλλη απόφαση για να απομακρύνουμε τους Ισραηλινούς Άραβες από το πολιτικό σύστημα."

Ο Eitam ζει σήμερα στον μεγαλύτερο παράνομο οικισμό του Ισραήλ στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν.

Οι επενδύσεις της Genie Energy στο Γκολάν είναι πιθανώς ο ισχυρότερος παράγοντας που πιέζει τις Η.Π.Α. για την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στην κατεχόμενη περιοχή.

Πράγματι, χωρίς την κίνηση των ΗΠΑ που θα αναγνωρίσει τον έλεγχο του Ισραήλ στην περιοχή, η ισραηλινή θυγατρική της Genie δεν θα μπορέσει να εξάγει  πετρέλαιο  από το κατεχόμενο έδαφος στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Ωστόσο, εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν  μονομερώς τα υψώματα του Γκόλαν  ως περιοχή του Ισραήλ, το πετρέλαιο θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαχθεί προς τις ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι η σύμβαση της  Genie για διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων στα υψώματα  λήγει αυτό το έτος, οι επενδυτές  χρειάζονται επειγόντως έναν τρόπο εξαγωγής και πώλησης του πετρελαίου  αλλά  και μια απόφαση των ΗΠΑ  ως απάντηση στα προβλήματα της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ