Κόσμος

Βάζει «στοπ», ξανά, η Γερμανία στις προεκλογικές… φιέστες του «σουλτάνου»!

Για μια ακόμη φορά μια εκλογική "μάχη" της Τουρκίας μεταφέρεται σε... γερμανικό έδαφος. Ή τουλάχιστον έτσι θα ήθελε ο Ερντογάν αλλά η Γερμανία αρνείται!

Η Γερμανία κατέδειξε ένα «δημοκρατικό έλλειμμα» αρνούμενη στους τούρκους πολιτικούς αξιωματούχους την άδεια να πραγματοποιήσουν προεκλογική εκστρατεία στο γερμανικό έδαφος για τις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου. Αυτό υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP σε σημερινή συνέντευξή του.

«Τρία εκατομμύρια τούρκοι πολίτες ζουν στη Γερμανία, από τους οποίους 1,5 εκατομμύριο έχουν δικαίωμα ψήφου. Είναι άραγε σωστό να περιορίζει το δικαίωμά τους να ενημερωθούν πριν από την ψηφοφορία;», δήλωσε ο Χαγιατί Γιαζιτζί στη συνέντευξη αυτή στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Γιατί ανάβει… κόκκινο η Γερμανία
Η Γερμανία και άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, έκαναν γνωστό πως δεν επιθυμούν την πραγματοποίηση τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στο έδαφός τους. Κι αυτό φυσικά ενόψει των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Εδώ να σημειωθεί πως κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πριν το τουρκικό δημοψήφισμα, του περασμένου έτους. Και πάλι η Γερμανία δεν επέτρεπε προεκλογικές συγκεντρώσεις και πάλι ο Ερντογάν ήταν.. έξαλλος!

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγείται επίσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και είναι υποψήφιος για να επανεκλεγεί, πραγματοποίησε πρόσφατα μεγάλη συγκέντρωση στο Σαράγεβο. Μια συγκέντρωση, η οποία απευθυνόταν στην τουρκική διασπορά στην Ευρώπη.

«Δεν είναι παρά κακή δικαιολογία, όταν οι γερμανοί φίλοι μας μάς λένε ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτών των συγκεντρώσεων», συνεχίζει ο δεύτερος στην ιεραρχία του AKP. «Γι’ αυτό πιστεύω πως στους γερμανούς φίλους μας υπάρχουν δημοκρατικά ελλείμματα», επιμένει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ